Muistosi on mulle kallis

Laulussa lauletaan, että Muistosi on mulle kallis, muuta kun jäljell` ei oo. Kun kuolema on vienyt läheisen ihmisen, jäljelle jäävät suru mutta myös muistot ja niitä ei kukaan voi viedä pois. Pyhäinpäivää edeltävän viikon tiistaina Hermannin diakoniatalo liittyi päihteisiin kuolleiden muistoiltaa viettävien kasvavaan joukkoon.

Päihteiden vuoksi kuollut on ihminen, joka on käyttänyt haitallisesti päihteitä ja kuollut. Sen tarkempaa määritelmää ei tarvita. Kuolemansyytilastojen mukaan alkoholiin ja huumeisiin kuolee vuosittain noin 1900 suomalaista. Heitä jää suremaan suuri joukko läheisiä; puoliso, kumppani, lapset, ystävät, sukulaiset, työkaverit. Päihderiippuvuutta ja sen varjostamaa kuolemaa pidetään helposti normienvastaisena, mikä vaarantaa menetyskokemuksen oikeutuksen. On tärkeää saada vapaasti jakaa menetyksen kokemus ja suru vertaisten kanssa.

”Kun ehdotin viime keväänä päihteisiin kuolleiden muistotilaisuuden järjestämistä Hermannin diakoniatalolle, ehdotukseni otettiin sydämellisesti vastaan. Olen siitä kiitollinen. Toivon, että tässä on uuden perinteen alku diakoniatalolla. Niin moni kaupunkilainen kantaa sydämessään vaiettua menetystä läheisen päihdekuolemasta.”

Kiitos Minna, kun otit yhteyttä ja kutsuit erityisdiakonian väkeä osallistumaan tuhansille ihmisille tärkeän asian näkyväksi tekemiseen.
Yhdessä lauletut virret, kanttori Dagmarin laulu ja lohdutuksen sanat koskettivat tunteitamme ja toiset saman kokeneet kannattelivat läsnäolollaan. Tuohukset syttyivät kuolleiden läheisten muistolle.

Muistotuohukset

”Tunsin kiitollisuutta ihmisistä, jotka osallistuivat yhteiseen muistoiltaan. Suru väreili kirkkosalissa ja yhdisti ihmisiä. Toivon, että yhteinen hetkemme toi jokaiselle toivon säteitä surun ja menetyksen pimeään.
En enää pelkää puhua omasta polustani.”

Kiitos kaikille teille, jotka tulitte paikalle. Kiitos Minna, Jussi-pappi, Dagmar, suntiot, opiskelijat, vapaaehtoisemme. Kiitollinen mieli jokaisesta tilaisuuteen osallistuneesta. Yhdessä loimme kauniin muistohetken.

Sitaatit Minna Salonen, kokemusasiantuntija, Sininauhaliiton kehittäjä

Virpi Liirus-Mäkelä
diakoniatyöntekijä
erityisdiakonia

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s