Enkeleitä, onko heitä?

Ihmiset usein haluavat ajatella, että joukossamme on enkeleitä. Enkelit ovat kuitenkin loppujen lopuksi jokaisen oman tulkinnan alainen asia. Ihminen voi olla toiselle enkeli, voi olla suojelusenkeleitä tai esimerkiksi menetettyjä rakkaita voi ajatella enkeleinä. Kaikkea tätä kuitenkin yhdistää rakkaus, välittäminen ja jonkinnäköinen suojelius.

Viime viikon tiistaina (27.2) Pääsimme pienessä ryhmässä Hermannin Varustamolta tutustumaan Hanne Kiiverin upeisiin teoksiin ”Kenen enkelit” näyttelyssä. Hanke on onnistunut saamaan rahoituksen Koneen Säätiöltä, joka kattaa vuodet 2023-2026. Hankkeen toiminta keskittyy Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan uskontotieteen oppiaineeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että hanke saa taloudellista tukea kyseiseltä säätiöltä neljän vuoden ajaksi ja se toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston uskontotieteen osaston kanssa.

Tiivistä pohdintaa

Kuljimme näyttelyssä yhdessä itse taiteilijan, sekä uskontotieteen osaajan kanssa. Pysähdyimme jokaisen kuvan kohdalle ja jaoimme erilaisia tuntemuksia mitä kukin valokuva herätti. Jokaisella kuvalla oli omanlainen luonteensa, ja kuvat herättivät vahvoja mielipiteitä kaikissa kävijöissä.

Teokset Fokuksen ikkunassa

 Olimme kaikki yllättyneitä siitä, kuinka helposti mielikuvitus lähtee laukkaamaan, kun oikein kuviin syventyy ja lähtee pohtimaan. Mielipiteitä oli myös monia. Joku saattoi sanoa eräästä kuvasta, että siitä tulee lämmin ja positiivinen olo, kun taas toinen oli sitä mieltä, ettei oikeastaan pysty kuvaa katsomaan ja siitä tulee todella vastemielinen olo.

Kiiveri kertoi, että kuvien persoonallisuuden takana piilee se, että jokaisen kuvassa olleen ihmisen toiveita kuunneltiin ja heidän preferenssiänsä kunnioitettiin. Jotkut mallit osasivat hyvinkin tarkkaan sanoittaa millaisen kuvan halusivat, ja miltä haluaisivat omien enkeleittensä näyttävän. Tämä vaikutti ainakin kävijöiden mielestä näyttelyn moninaisuuteen. Oli kuvia mitkä ovat ns. perinteisten enkelikuvien näköisiä missä enkeli kuvataan puhtaaksi, lämpimäksi ja helposti lähestyttäväksi. Kun taas joissain kuvissa on saatu enkeleistä surullinen, jopa epätoivoinen kuva.

Taiteen äärelle itse taiteilijan johdattamana

Näyttely jätti miettimään vielä käynnin jälkeenkin omia enkeleitä. Millaisia ne minulla on/voisivat olla? Mitä enkelit ovat minulle? Kuka on minulle enkeli?

Ja itse Hannen sanoja lainaten…: Kuka saa määritellä millaisia enkelit ovat ja miltä ne näyttävät?

Näyttely on tulossa vielä tulevana syksynä esille Helsingin tuomiokirkon kryptaan 19.8-2.9, sekä kulttuurikeskus Vuotaloon 3-28.9 .

Hätäisimmille näyttelystä on myös virtuaaliversio, mihin linkki alla:

Suosittelemme näyttelyä lämpimästi kaikille!

-SH-diakonissa opiskelijat I.K & E.A

Jätä kommentti