”Kaikki syyt, jotka estävät meitä liikkumasta, ovat tekosyitä” UKK

Kuntosalit ja liikuntapaikat täyttyvät alkuvuodesta, kun aloitetaan ”Kesäksi kuntoon”-projekteja. Lunastetaan uudenvuodenlupauksia, otetaan ryhtiliike ja vannotaan, että nyt kyllä tsempataan. Kuulostaako tutulta?

Tavalliselle kuntoilijalle suositellaan noin viittä tuntia liikuntaa viikossa. Sisältäen; kaksi tuntia lihaskuntoharjoittelua  ja 2,5 tuntia kestävyysliikuntaa matalalla sykkeellä. Jos liikutaan kovemmalla sykkeellä, niin silloin riittää 75 minuuttia aerobista liikuntaa viikossa. Lihashuoltoa ei myöskään pidä unohtaa. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee 10 000 askelta joka päivä. Välttämättä ne töissä liikutut askeleet eivät tuota tavoitetta täytä, mutta kuka estää menemästä kävellen sinne lähikauppaan, kioskille, kirjastoon, pysäkille.. Koiranomistajilla ei liene ongelmia saavuttaa tuota suositusta.

Lihaskuntoharjoittelun ei tarvitse aina välttämättä olla kuntosalitreeniä, vaan myös ihan oman kehon painolla harjoittelu riittää. Näin talvella esim. lumenluonti kotipihassa (kolaus), lasten vetäminen pulkassa ja lumilinnan rakentaminen käyvät hyvästä ”salitreenistä”. Tosin edellyttää sitä lunta. Hyvällä mielikuvituksella pääsee pitkälle. Eihän kuulosta mahdottomalta?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Monesti meillä unohtuu se liikunnan tuottama ilo ja hyvän olon tunne liikuntasuorituksen jälkeen.

Itse aloin liikkua todistetusti kahdella jalalla 10-kuukauden ikäisenä, ja tavalla tai toisella se on jatkunut yli 45-vuotta. Oma lapsuuteni, ja nuoruuteni meni liikkuen, leikkien ja pelaten; pihapeleissä kadulla ja pihoilla, hiihtoladuilla, metsissä, järven rannalla, kaukalossa, nurmikentillä, hiilimurskalla ja koulun salin parketilla. Myöhemmin löysin itseni punttisaleilta, keilaradalta ja uimahalleista.

Aikaisemmissa töissäni, nuoriso-ohjaajana käytin liikuntaa yhtenä työvälineenä. Monet pelit tuli pelattua sählyä, jalkapalloa ja ”tossulätkää” (vankilasäännöillä) yhdessä nuorten kanssa. Kävin jopa 2-kuukautta muutaman ”kovis” nuoren kanssa tutustumassa ja treenaamassa nyrkkeilyä.

Mitäs tänään kuuluu suntio Tammelan liikkumiseen?

Työpaikan kuntosali toimii lihaskuntoa ylläpitävänä harjoittelupaikkana, muutaman kerran viikossa. Epäsäännöllisesti harrastettuna uiminen, pyöräily, reipastahtinen kävely ja pojan kanssa koripallon perässä ”höntsääminen” ovat ne suntion liikkumismuodot tänä päivänä.

WP_20160209_14_50_17_Pro

Työnantajallani, Helsingin seurakuntayhtymällä on myös tarjolla aktiivista tyhy-toimintaa ympäri vuoden. Mm. erilaisia ohjattuja ryhmäliikunta-tunteja, vesiliikuntaa, sählykerho sekä erilaisia tapahtumia ja kilpailuja liittyen hyvinvointiin.

Parasta aikaa on käynnissä 7-viikkoa kestävä Helsingin seurakuntayhtymän työpaikkojen välinen kuntoilukisa ja henkilökohtainen askelkisa, joka osaltaan kannustaa henkilöstöä liikkumaan.  Myös 2 kuukautta sitten hankkimani Vivofit-aktiivisuusmittari kertoo päivän askeleet, kalorit ja sovellusohjelmalla pääsen seuraamaan, olenko saavuttanut päivälleni asetetut tavoitteet.

WP_20160209_10_53_32_Pro

Ja näin lopuksi ilosanomaa penkkiurheilijoille; Penkkiurheilua ei kannata väheksyä, eikä unohtaa, sillä urheilun seuraaminenkin saa sykkeen nousemaan, ja tutkimusten mukaan intensiivisesti, korkealla sykkeellä ja tunteella seurattu 1,5 tunnin matsi vastaa hyvää juoksulenkkiä.

Tervetuloa tutustumaan ja haastamaan suntio ”penkkikisaan” Hermannin Diakoniatalon kuntosalille ma,ti tai to klo 9.-12.

Mika Tammela

Suntio

Erityisdiakonia

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ””Kaikki syyt, jotka estävät meitä liikkumasta, ovat tekosyitä” UKK

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s