Ystävänpäivän merkitys

Meillä 14.2 vietettävän ystävänpäivän alkuperä ja perinne on pitkä ja hieman toisen tyyppinen kuin saatamme ajatella. Alkuperän tarinat hieman vaihtelevat ja johtavat muutamaan Pyhään Valentinukseen, molemmissa tapauksissa pappi suosi sotilaille avioitumista vaikka heidän koettiin olevan huonompia taistelijoita ajatellessaan liian paljon kotiin jääneitä rakastamiaan aviopuolisojaan. Myöhemmin vuonna 350 kristityt omistivat päivän pyhän Valentinuksen päiväksi ja perinne alkoi vuosisatojen saatossa vahvistua romanttisen rakkauden osoituksen päiväksi etenkin Englannissa ja Ranskassa  jo 1300-luvulta saakka. Euroopassa jopa uskottiin että linnut valitsivat itselleen parin juurin Valentinuksen päivänä.

Kuten monille muillekin alkuperäisille juhlapäiville niin kävi myös Valentinuksen päivälle. Romanttisuuden ja rakkauden osoitusten kautta 1800-luvulta lähtien päivä on muokkautunut uusien tapojen ja uskomusten sekä ennen kaikkea kaupallistumisen myötä Suomessa 1980-luvulta saakka juhlittuun Ystävänpäivään.

Miten tähän päivään sitten tulisi suhtautua tai olla osallinen ? On kai tavallista muistaa lähinnä ystäviä, niitä joita kohtaamme työpaikoilla tai muussa päivittäisen arkipuuhan lomassa, ehkä aviopuolisoa tai rakastamaamme läheistä. Minulle miehenä ajatus aaltoilee rakkauden, läheisyyden ja jopa syyllisyyden teemoissa. Onko minulla ystäviä, miehisesti kavereita, joita minun pitäisi muistaa jotenkin. Perinteinen kortti, suklaarasia tai tarjota jollekin kahdenvälinen kahvi tai lounas jossakin mukavassa ympäristössä vai onko se liian hempeää.

Nykyään päivän esilläolo muistuttaa minua siitä turvasta ja tuesta jota minulle läheiset, kaverit ja lähietäisyydellä olevat ihmiset tarjoavat. Muistutan itseäni etten unohda tai välttele kertoa sitä kenellekään koska kiireisessä ja kiihkeässä elämänrytmissä usein unohdan että minun itseni tulee olla osaltani aktiivinen. Osoittaakseni että heistä kukin on arvokas ja rakas sekä kiittää heitä olemassa olostaan. Voi olla että osa muistamisista jää WhatsApp-viestin varaan mutta vähimmillään koetan valita sanani niin että se kertoo rakkaudestani ja välittämisestä. Tai taidan kuitenkin soittaa tänä tylsänä some-aikana.

Hyvää Ystävänpäivää !

Ilkka

Hermannin diakoniatalon vapaaehtoistoimija

 

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s