Hätämajoitus herättää tunteita

hatamajoitus-025

Viimeisen kolmen viikon aikana työni keskiössä on ollut paitsi työntekijöiden rekrytointeja niin myös vajaan parin kuukauden tauon jälkeen jatkunut hätämajoitus. Hermannin diakonitalon hätämajoituskonseptia ehdimme muotoilla loppu vuodesta, kun Hermannin diakoniatalo oli hätämajoitustoiminnassa 40 yötä. Tuona aikana yöpyjiä oli yhteensä 873, keskimäärin 21,8 henkilö/yö. Välillä on toiminut Helsingin eri seurakuntien tarjoama yö suoja eri puolilla kaupunkia. Helsingin Diakonissalaitoksen ylläpitämä Munkkisaaren yksikkö on toiminut koko talven.

Hätämajoitustoimintaa olemme valmistelleet pidemmän aikaa eri toimijoiden kanssa ja iloitsimme sen käynnistymisestä. Ihmisten auttamistyö on saanut monet liikkeelle. Liikkeellelähdön motiivit ovat olleet myös hyvin erilaisia. Suuri joukko ihmisiä on halunnut tulla mukaan auttamistoimintaan. Kylmässä maailmassa on valtava määrä lämminsydämisiä ihmisiä, jotka eivät halua olla toimettomina. Niin kirkkoihin kuin Hermannin diakoniataloon on ilmoittautunut useita uusia vapaaehtoistoimijoita.

Liikkeelle ovat lähteneet myös toisenlaiset voimat. En ole eläissäni saanut tällaista määrää postia, jossa solvataan, nimitellään ja tuomitaan. Valheisiin perustuva kirjoittelu ei rajaudu vain henkilökohtaisiin yhteydenottoihin, sosiaalinen media tekee helpoksi valheiden levittämisen. Tämähän ei ole ikävä kyllä, mitenkään vierasta tässä ajassa. Viimeksi muutaman päivän takaisessa Helsingin Sanomissa kirjoitettiin valheuutisista ja vihan lietsonnasta.

Hätämajoituksessa niin kuin muussakin toiminnassamme lähdemme siitä, että jokaisella Luojan luomalla sama ihmisarvo. Hermannin diakoniatalo on kaikille avoin paikka. Hätämajoitukseen voi tulla, jos on aidosti vailla kattoa pään päällä riippumatta sukupuolesta, uskonnosta tai kansalaisuudesta. Päihtyneet ja aggressiivisesti käyttäytyvät rajaamme hätämajoituksen ulkopuolelle. Hermannin diakoniatalon kirkkosalin tilassa voi majoittua korkeintaan 30 henkilö, nukkumisrauhan kannalta päihtyneet ovat riski. Henkilöstömäärä on mitoitettu päihteetöntä toimintaa ajatellen.

Mikäli asunnoton kuitenkin haluaa päihteitä käyttää, yksi vaihtoehto on, että hän etsii majoituspaikkaa Hietaniemen palvelukeskuksesta, jossa tilat, henkilöstö ja toimintakonseptissa on huomioitu päihdeasiakkaat. Myös VVA ry:n yökahvila on suosittu levähdyspaikka päihtyneille.

Kaikkein vihaisimmissa kirjoituksissa oli yhteistä viha ulkomaalaisia kohtaan. Vihan vimmassa he tulkitsevat tapahtumia ja kehittävät suoranaisia valheita. Kokemukseni on, että aina löytyy ihmisiä, jotka hermostuvat joidenkin ihmisryhmien auttamistyöstä. Milloin romanien, milloin vankien, milloin huumeiden käyttäjien, velkaisten jne…auttaminen on väärin. Asenteeltaan vihaista ihmistä sen sijaan onkin jo paljon vaikeampi auttaa.

Sananvapauden nimissä toisten solvaaminen ei kuitenkaan ole oikein. Vapaus ja vastuu liittyvät yhteen. Vastuullinen aikuinen ymmärtää, että sanoillaan on vaikutuksensa. Minkälaista vaikutusta haluat saada aikaan?

Raamatun mukaan ihmisen todellisen luonteen ja motiivit juuri sydän tuo esiin. Luukkaan evankeliumissa 12:34 Jeesus sanoo: ”Sillä missä teidän aarteenne on, siellä on myös teidän sydämenne.” ja toisaalla Jeesus sanoo ”Kuulkaa minua kaikki ja ymmärtäkää: ei mikään, mikä ihmisen ulkopuolelta menee hänen sisäänsä, voi häntä saastuttaa, vaan mikä ihmisestä lähtee ulos, se saastuttaa ihmisen. Sillä sisästä, ihmisten sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, petollisuus, irstaus, pahansuonti, jumalanpilkka, ylpeys, mielettömyys. Kaikki tämä paha lähtee sisästä ulos ja saastuttaa ihmisen.” (Matteus 15).

Meitä ei uhkaa ulkomaalaiset tai erilaiset ihmiset, suurin uhkamme on oma kova sydämemme.

Lämpimin terveisin

Marita Nummelin

Johtava diakoniatyöntekijä

Erityisdiakonia

 

 

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Hätämajoitus herättää tunteita

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s