Asunnottomuuden monet kasvot

Resuiset vaatteet, takkutukka ja pullokassi, siitä tunnistaa asunnottoman, ”siltojen miehen”.

Tänä päivänä me emme voi noin karrikoidusti luokitella asunnottomia. Asunnottomuus on ilmiö, jonka sisältöön yhteiskunnan tilanne vaikuttaa hyvin suuresti. Asunnottomilla on monet kasvot ja vielä monimuotoisemmat tarinat.

Asunnottomien joukossa on esimerkiksi pitkäaikaisasunnottomia, joiden ongelmia ei pelkkä asunnon saaminen ratkaise, vaan siihen liittyy usein päihde- ja mielenterveyden ongelmia. On myös asunnottomia, joiden ongelmana on vain kohtuuhintaisen asunnon puute. Pääkaupunkiseudulla on myös paljon niin kutsuttuja ”junan tuomia”, ihmisiä jotka tulevat tänne asunnottomiksi paremman tulevaisuuden toivossa. Nuoret, maahanmuuttajat ja perheet muodostavat myös oman asunnottomien ryhmän. Myös tilapäisesti sukulaisten ja tuttavien luona majailevat ihmiset kuuluvat asunnottomien laajaan joukkoon.

Kodittomien kirkkopyhä, 15.3.15 012

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n selvityksen mukaan vuoden 2014 lopulla Suomessa oli 7 107 yksinelävää asunnotonta, joista 2 443 oli pitkäaikaisasunnottomia. Asunnottomia perheitä oli tilastoitu 427, joista yksinomaan Helsingissä 280. Asunnottomuus on keskittynyt pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin. Helsingissä on eniten asunnottomia sekä lukumäärältään että suhteessa asukaslukuun.

Asunnottomuuden taustalla voi olla moninaisia ongelmia. Syrjäytyneiden ja moniongelmaisten asunnottomien auttamiseksi ei aina riitä vaan pelkkä asunnon järjestäminen, vaan tarvitaan myös kuntouttavaa ja elämänhallintaa parantavia toimenpiteitä. Helsingin seurakuntayhtymän erityisdiakonia asuttamistoiminta tarjoaa asunnottomille helsinkiläisille tukiasumista. Tukiasumisen tarkoitus on vahvistaa asukkaan omaa elämän hallintaa päihteettömässä asuinympäristössä. Asuminen on määräaikaista ja tavoitteellista asumissosiaalista työtä. Asukkaalla on koko asumisen ajan asumisohjaajan tuki käytössään ilman erillistä korvausta. Asumisen tavoitteena on pysyvän asunnon löytämisen mahdollistaminen tulevaisuudessa.

_DSC1810[1]

17.  lokakuuta vietetään jälleen Asunnottomien yötä ja lukuisat soihdut syttyvät muistuttamaan YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisesta päivästä ympäri Suomea. Helsingissä erilaiset tapahtumat alkavat jo päivällä ja ne jatkuvat seuraavaan päivään saakka. Erityisdiakoniassa vietetään asunnottomien yön jälkeisenä aamuna 18.10 Hermannin diakoniatalon kirkkopyhää kello 10.00 alkaen. Ohjelmassa on ehtoollispullakirkon lisäksi keittolounas, trubaduurin esitys ja kirkkokahvit. Kirkkopyhän aikana on myös mahdollisuus käydä suihkussa ja täydentää vaatevarastoa puhtailla ja lämpimillä vaatteilla.

Virren 454 sanojen mukaisesti haluamme toivottaa jokaisen sydämellisesti tervetulleeksi mukaan Hermannin diakoniatalon kirkkopyhään sunnuntaina 18.10.2015.

”Liekkejä on monta, valo on yksi, hän on Jeesus Kristus.

Liekkejä on monta, valo on yksi. Hän yhdistää meidät.”

Asunnottomien yö 019

Ulla Hännikäinen, asuttamistoiminnan koordinaattori

Jukka Salkosalmi, asukasohjaaja

Erityisdiakonia

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s