Työkokemuksia Hermannin Varustamolla ja IPS-sijoita ja valmenna työhönvalmennuksesta

IPS-sijoita ja valmenna työhönvalmennus

Helsingin kaupungin psykoosipoliklinikalla käynnistyi vuosi sitten IPS-sijoita ja valmenna hanke. IPS (Individual Placement and Support) on tieteelliseen näyttöön perustuva työhönvalmennusmalli, joka on käytössä mm. Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Norjassa. THL:llä on parhaillaan viisi alueellista hanketta Helsingin kaupungin lisäksi HUS:n ja Uudenmaan TE-toimiston, Etelä- Pohjanmaan sairaanhoitopiirin, Siun Soten ja Lapin sairaanhoitopiirin kanssa. IPS-työhönvalmennuksen aloittaneiden asiakkaiden määrä on 444, joista  työllistyneiden  määrä on 160 asiakasta. Työllistyneiden osuus IPS- palveluissa on tällä hetkellä 36%.

Ammatillisen profiilin äärellä

Työhönvalmennuksen tapaamisissa ennen töihin menoa tehdään yhdessä ammatillinen profiili, joka sisältää kysymyksiä mm. opiskelu- ja työhistoriasta, etuuksista, terveydestä, toimintakyvystä, kuntoutushistoriasta, sosiaalisesta osallistumisesta, päivärytmistä ja läheisten näkemyksistä. Työhönvalmentaja auttaa asiakasta pohtimaan voimavaroja, osaamista ja arvioimaan realistisesti omia kykyjä suhteessa työtehtävään, johon on suuntaamassa. Keskustelussa työhönvalmentaja tunnistaa helposti asiakkaan muutostarpeita esim. päivärytmi, fyysinen kunto, päihteidenkäyttö, pelaaminen. Muutostarpeen tunnistamisessa asiakasta voi auttaa pohtimalla esim. muutamia kysymyksiä:

  •  Mikä sinulle on tärkeintä arjessa?
  •  Millaista elämää haluat elää?
  •  Mitkä arvot ovat sinulle tärkeintä?

IPS-työhönvalmennuksessa etsitään yhdessä asiakkaan kanssa kiinnostuksen, osaamisen, voimavarojen mukaista työtä. Työhönvalmentaja on yhteydessä työnantajiin ja samalla pyrkii tunnistamaan täsmä työtehtäviä. Työhönvalmentaja Sirpa Puusti oli viime syksynä yhteydessä Hermannin Varustamon toiminnanjohtajaan. Keskusteluissa nousi esiin tarve järjestää arkistoa, päivittää somea,  jota kukaan ei ehdi kunnolla tekemään. Minulla oli jäänyt mieleen valmennettavani Martan kirjanpitotaidot, joten ehdotin toiminnanjohtajalle seuraavaa tapaamista potentiaalisen työntekijän kanssa. Pääsimme keskustelemaan työtehtävistä, jotka vastasivat Martan osaamista ja kiinnostusta. Martalle oli myös tärkeää, että työpaikka olisi omien arvojen mukainen. 

Työhönvalmennus työpaikalla 

Työhönvalmennus tapahtuu työpaikalla, tämä on täysin erilainen tapa toimia, kuin perinteinen työvalmennus,  jossa kuntoutetaan, harjoitellaan työelämävalmiuksia ennen töihin menoa. Työhönvalmennuksessa pyritään ensin löytämään työ ja  sitten tapahtuu työhönvalmennus. Sovimme yhdessä työhönvalmennuksen käynneistä kerran kuukaudessa Hermannin varustamolla. Työpaikalla käydään yhdessä läpi työtehtäviä, keskustellaan haasteista, onnistumisista, voimavaroista, fiiliksistä. Keskusteluissa oli mukana myös Hermannin toimistosihteeri. Martan taitoja hyödynnettiin loistavasti, erityisesti lisävastuun antaminen kirjanpito tehtäviin oli yksi osoitus onnistuneesta työtehtävien muokkaamisesta. 

Asiakastarina

Toimistoassistentin työt ovat olleet kiinnostavia ja mielekkäitä. Työssä olen saanut hyödyntää kauppaopistossa ja opiskelijajärjestöjen taloudenhoitajana oppimiani taitoja. Olen päässyt muun muassa hoitamaan laskutusta, tekemään palkkioita, arkistoimaan, laatimaan esitteitä ja huolehtimaan niiden saatavuudesta, rahastamaan Café Hermannin asiakkaita ja päivittämään velkakirjaa sekä avustamaan käteiskassan laskemisessa. Parasta ovat olleet ihmisten kohtaaminen sekä kirjanpito, ja niistä nauttimisen on mahdollistanut hyvä ja arvostava työilmapiiri, jossa on saanut tulla kohdatuksi juuri sellaisena kuin on. Työntekijöistä huokuu välittäminen ja lähimmäisenrakkaus, ja omatkin haasteet terveyden ja mielenterveyden kanssa on otettu arvokkaasti huomioon, eikä niitä ole vähätelty tai painettu villaisella. Toisaalta ne on osattu kohdata myös riittävällä tasolla siihen nähden, että aina on kannustettu töihin ja tultu tueksi, jos sellaista apua on tarvinnut. Olen kiitollinen erityisesti rukoustuesta ja kuuntelevasta kohtaamisesta. Ilmapiiri on ollut avoin, merkityksellinen ja hersyvä, huumorintajua ei päivistä ole puuttunut, ja sitä on  mahtunut ihan jokaiseen päivään.

Mitä säännöllinen työssäkäynti on mahdollistanut

Työn ohessa olen saanut myös hieman edistettyä opintoja. Opiskelen nyt viidettä vuotta Helsingin yliopistossa Lähi-idän tutkimusta, ja painopisteeni ovat Israel, juutalaisuus ja Israelissa puhuttu nykyheprean kieli. Rauhansopimusprosessia käsittelevä kandityöni ei valitettavasti saanut ansaitsemaansa kunniakasta päätöstä, mutta jatkan sen parissa, kunhan sopiva hetki tulee. Opiskeluja varjosti myös aiemmin talvella koronan jälkitautina sairastamani keuhkokuume, joka vei minut kuukaudeksi pois pelistä, ja jonka jäljiltä oli huomattavia haasteita saada itsensä taas koottua pelikuntoon. Sain kuitenkin töiden aikana suoritettua muun muassa arabian ja jiddishin kielen perusopinnot ja Raamatun heprean I ja II -osuudet.

Osa-aikatyöjakson aikana on löytynyt paljon vahvuuksia ja voimavaroja, joiden olen luullut olevan täysin hukassa, kuten säännöllinen viikkorytmi ja kauppaopiston aikaan paljon merkinnyt saliharrastus. Olen myös alkanut osallistua säännöllisemmin seurakunnan toimintaan. ‘Kirjanpito ja saliharrastus kulkevat käsi kädessä’, minulla on tapana sanoa, ja juuri kirjanpidon työtehtävät ovat tuoneet ajatusmaailmaani kauan kaivattua fokusta ja määrätietoisuutta. Tunne-elämältään epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsivälle henkilölle keskitetty ajattelu on parasta lääkettä kokemusmaailman voimakkaisiinkin ailahteluihin, ja rutiinien säännöllisyys tuo turvaa ja tunnetta paremmasta elämänhallinnasta.


Kirjanpito vahvuutena ja tulevaisuudennäkymiä
Kirjanpidolla on minulle myös toinen, henkilökohtaisempi merkitys. Sen avulla pääsen palaamaan takaisin kauppaopiston aikana kokemiin mahtaviin, elämänkaareni merkityksellisimpiin hetkiin, jotka sain jakaa elämäni arvokkaimpien ihmisten kanssa, ja se vahvistaa noiden arvokkaiden hetkien merkitystä elämässäni. Salainen aseeni numeromuisti pääsee myös noissa työtehtävissä oikeuksiinsa. Tilikarttojen koodit jäävät helposti päähäni numeromuistin takia ja niiden parissa työskennellessäni tunnen olevani oikeassa paikassa maailmankartalla. Laskutuksessa onnistuminen vahvistaa itseluottamustani onnistua myös vaativammissa kirjanpidollisissa töissä, kun sen aika on ja kun vointi on tasaisempi.

Tulevaisuuden suunnitelmia ei oikeastaan ole vielä voitu tehdä, sillä vointi on vielä sen verran epävakaa ja somaattisen puolen haasteista on ensin selvittävä. Syksyllä odottava kantasolusiirto on ensimmäinen suuri selätettävä haaste, ja vasta toivuttuani siitä voin jäsennellä tulevaisuudennäkymiäni tarkemmin. Toiveeni olisi saada jatkaa joko töitä tai opintoja kirjanpidon parissa, ja näistä erityisesti työtehtävät kiinnostavat. Olen oivaltanut sen tuovan elämääni niitä samoja siunauksia, joista sain nauttia kauppaopistoaikoina ja todella nöyrin ja kiitollisin mielin hoidan tätä leiviskääni, joka tuo minulle takaisin ne elämäni kaikista arvokkaimmat hetket. Kandityö saa jäädä odottamaan parempia aikoja, ehkä senkin aika vielä löytyy. Olen kiitollinen ajasta, jonka olen saanut viettää Varustamolla ja toivon kaikkea hyvää sen ihmisten jokaiseen päivään.

L’chaim! 🙂

Kirjoittajat: Martta Ylätalo, Sirpa Puusti

#IPS_ Mielekkäästi Töihin #mielenterveysstrategia

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Työkokemuksia Hermannin Varustamolla ja IPS-sijoita ja valmenna työhönvalmennuksesta

  1. maaritmolinhotmailcom

    Hei Martta, oli kiva lukea viestisi, olet kyllä todella monella saralla lahjakas ihminen. Hyvää jatkoa elämääsi ja ehkä taas jossain tavataan! Terv Maarit

    Tykkää

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s