StaDam Kuoron Kevään Laulu -konsertti PK-Klubilla

StaDam – Stadin Ammattiopiston kuoro esiintyi keskiviikkona 11.05.2022 Hermannin Diakoniatalon Varustamolla, kevätkauden toiseksi viimeisellä PK-Klubilla. StaDam on vuonna 2016 perustettu Stadin Ammattiopiston lauluryhmä, jonka jäsenet ovat kyseisen oppilaitoksen opettajia ja virkailijoita. Miesäänistä on viime aikoina ollut pulaa, joten esiintymisiin otetaan lainaksi laulajia muistakin kuoroista, illan konsertissa mukana oli tenori Janne Näreranta. Kuoro esiintyy vuosittain muutamassa kirkkokonsertissa, kuten jouluisella ohjelmalla kauneimmat joululaulut konserteissa, sekä kevätohjelmalla oman oppilaitoksensa, Stadin Ammattiopiston kevätjuhlassa.

Ensemble – Sopraano: Irma Asikainen, Sanna Hernesniemi, Hannele Määttä, Eva Perjo, Sara Tikkanen; Altto: Katja Friberg, Pia Karaspuro, Kati Niskanen; Tenori: Kari Korpi, Kale Mattila, Janne Näreranta; Basso: Hannu Laaksonen, Wolf Löther, Aki Niemi. StaDam Kuoroa johtaa kirkkomusiikin asiantuntija, Helsingin Seurakuntayhtymän musiikkisihteeri, ja Hermannin Diakoniatalon Varustamon kävijöille tuttu kanttori Jukka Ahokas.

Vallitsevan COVID-19 pandemian vuoksi kuoron toiminta on ollut pitkään keskeytyksissä. Samoin jo aiemmin Hermannin Diakoniatalon Varustamon PK-Klubille suunniteltuja StaDam Kuoron esiintymisiä valitettavasti jouduttiin perumaan ja lykkäämään, mikä oli harmittavaa, koska kuorolla oli valmiina lähes 20 laulajan innokas esiintyjäjoukko, sekä valmis ohjelmisto. Toki poikkeuksellisessa tilanteessa ei tuolloin muuta voinut tehdä. Vihdoin, olosuhteiden salliessa, odotettu StaDam Kuoron konsertti toteutui PK-Klubilla. Odotus palkittiin kuoron esiintymisellä, josta pitkän tauon jälkeen välittyi ensinnäkin helpotus, että olemme kaikki selvinneet pahimman yli, ja kulttuuririentoja saa taas järjestää, ja niistä saa ja pitää nauttia, ja toiseksi, yleisölle välittyi kuoron erinomaisen välitön ja lämmin esiintymisen ilo.

Kevään Laulu -konsertin ohjelman ensimmäisinä, hartaina numeroina Hermannin Diakoniatalon Varustamon kirkkosalissa StaDam kuoro esitti Jaakko Löytyn ’Anna sydän avara’ sekä ’Maan hiljaiset, kuulkaa’ ja Psalmien 36:10 sekä 27 pohjalta kirjoitetut ’Sinun luonasi on elämän lähde’ – jossa kuultiin Kale Mattilan soolo – sekä ’Herra, minun valoni’ ja vielä Johannes Kappelin ’Rukous’. Seuraavana numerona esitetty Anna Haavan sanoitus Miina Härmän lauluun ’Ei saa mitte vaiki olla’ (Ei voi olla hiljaa), on varmasti ajankohtainen vallitsevassa maailmantilanteessa; kyseinen laulu merkitsee virolaisille yhteen kuulumista vaikeinakin aikoina, ja juuri sitä me nyt tarvitsemme.

Konsertti jatkui kansanlaulujen tunnelmissa, Johannes Brahmsin säveltämän saksalaisen ’Erlaube mir’ jälkeen suomalaisten kansanlaulujen ’Järven takana on punaanen talo’ ja ’Oman kullan silmät’ sekä ’Keinu’ – Aleksis Kiven sanoihin – ja Ilmari Hannikaisen ’Pentin Serenadi’.

StaDam kuoron konsertissa tenori Janne Näreranta esitti kaksi sooloa, Oskar Merikannon ’Kevätlinnuille etelässä’ sekä Juha Vainion ’Kotkan poikii ilman siipii’. Kuoron ottaessa pienen laulutauon, sen johtaja Jukka Ahokas soitti flyygelillä Frédéric Chopinin ’Nocturne Op. 9 Nr. 2’. Illan ohjelman lopuksi kuultiin vielä v. 1946 film noir klassikosta Gilda kappale ’Amado mio’, jonka ovat kirjoittaneet Doris Fisher ja Allan Roberts, sekä ’Laulu merelle’ – alkuperäinen versio ’La Mer’, jonka myös v. 1946 kirjoittajansa Charles Trenet’n levyttämä versio on yksi ikivihrein ja tunnetuin chanson. Encorena StaDam kuoro esitti vielä ’Merimieslaulun’ eli ’Nyt tuulet nuo viestin jo toivat’. Odotettu Kevään Laulu -konsertti PK-Klubilla sai yleisön mielen kevään tunnelmaan.

StaDam Kuoron konsertissa yleisössä mukana Hermannin Diakoniatalon Varustamon vapaaehtoistoimija

Jari-Olavi Nieminen

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s