Kunnian kuninkaan alennustie

Metafora tiestä on ihmiselämän ja hengellisen elämän kauneimpia ja osuvimpia vertauskuvia. Hengellinen elämä on uskoa ja kokemista, joka johtaa luopumisen kautta Jumala yhteyteen.

Palmusunnuntaina meidän eteemme ratsastaa mies, joka on Kunnian kuninkaan alennustiellä. – Tänään meidän luoksemme ja vierellemme tulee siis mies, jonka suunta on ylhäältä alas, helposta vaikeaan, kunniasta kärsimykseen ja häpeään.

Raamatussa Paavali kehottaa nöyryyteen kirjoittamalla: ”Olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli.” Sitä seuraa kertomus Kunnian Kuninkaan alennustiestä, jolla on kolme vaihetta.

Ensin Kristuksella on Jumalan muoto, hän on Jumalan luona ja osallinen Jumalallisesta luonnosta. Mutta hän ei jää taivaan kunniaan, vaan alentaa itsensä. Hänellä on Jumalan muoto, mutta hän ottaa orjan muodon, syntyy ihmiseksi ja suostuu ristin tielle osoittaakseen meille Jumalan hyvyyden ja pelastaakseen meidät. Hän suostuu kärsimään ja kuolemaan, jotta me pääsemme osalliseksi sovituksesta ja samalla antaa meille esimerkin.

Ja tästä seuraa lopulta kolmas vaihe, korotus. Hymnissä lauletaan: ”Sen tähden Jumala on korottanut hänet yli kaiken ja antanut hänelle nimen, kaikkia muita nimiä korkeamman.”

Kunnian kuninkaan alennustietä on kuvattu Hermannin diakoniatalon varustamon kirkon alttaritaulussa. Siinä Jeesus on ristiinnaulittuna ristillä – tuo kuvaa alennusta konkreettisesti.

Miten tämä koskee meitä tavallisia tiellä vaeltajia? Kristitty on se, joka kulkee tiellä ja seuraa Kristusta. Hänen tie kulkee ylhäältä alas, niin kuinka meidän tiemme voisi olla toisenlainen? Pääsiäisen aika on paaston ja itsetutkiskelun aikaa kristityille. Itsetutkiskelussa voimme tutustua itseemme sisäisesti – rukoillen, Raamattua lukien ja mietiskellen Kristuksen kärsimystä ja samaistua hänen kohtaloonsa. Tämä auttaa meitä ymmärtämään Jumalan rakkautta sinua ja meitä kaikkia ihmisiä kohtaan.

Palmusunnuntaista alkaa hiljainen viikko. Sitä seuraa kristillisen kirkon suurin juhla, joka kestää kolme päivää.

Kiirastorstaina viimeinen ateria ja jalkojen pesu, pitkäperjantaina Jeesus kuolee ristillä ja kolmantena päivänä hänet herätetään kuolleista ja pääsemme ylösnousemuksen juhlaan. Kristus on kerran astunut ylhäältä alas sinun vuoksesi ja meidän vuoksemme, jotta meillä olisi iankaikkinen elämä.

Ulla Lumijärvi

Varustamopappi

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Kunnian kuninkaan alennustie

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s