Oman kodin tärkeys ja tukiasuminen

Kirkkovuoden juhlapäivistä pääsiäinen ja joulu ovat ehdottomasti ne kaikkein kuuluisimmat ja suurimmat. Ennen pääsiäistä me juhlimme palmusunnuntaita ja myös Neitsyt Marian ilmestyspäivää.

Marian ilmestyspäivä mainitaan myös kaikkien Kristukseen liittyvien juhlapäivien alkujuurena. 

Yhtä kaikki, jokainen kirkkovuoden juhla liittyy Jeesukseen Kristukseen ja hänen elämäänsä. Jeesuksen maanpäällisen elämän varrelle mahtui monia teitä, monta majapaikkaa ja monta erilaista kohtaamista. Raamatun kertomusten mukaan hän jätti jälkeensä useimmiten hyvän kokemuksen kohtaamilleen ihmisille. Usein nämä kohtaamiset tapahtuivat ihmisten kodeissa.

Oma koti on ihmiselle ensi arvoisen tärkeä asia. Aivan elämän ykkössija. Oman kodin hankkiminen, vuokraaminen tai ostaminen, rakentaminen, sisustaminen ja sen rauhan säilyttäminen ovat todellakin sydämen asioita.

Kaikille tämä ei ole itsestäänselvyys. Tämän vuoksi Helsingin seurakuntayhtymä tarjoaa mahdollisuuden tuettuun asumiseen. Helsingin seurakuntayhtymän erityisdiakonian tukiasuntotoiminta on osoittautunut Helsingin ja helsinkiläisten tarpeeseen vastaavaksi.

Tukiasuntotoiminnan alkuvuosien muutamista hajasijoitetuista asunnoista on 2000-luvun aikana suunnitellusti siirrytty laajempaan tukiasuntojen määrään ja tähän toimintamalliin, että tukiasunnot sijoittuvat Helsingin seurakuntayhtymän asuintaloihin, tukiasukkaiden ollessa osa asuinyhteisöä.

HSRKYn erityisdiakonian tukiasunnot sijaitsevat asuintaloissa, joissa asuu henkilöstöä työsuhdeasunnoissa, eläkkeelle siirtyneitä työntekijöitä ja ulkopuolisia vuokra-asukkaita.

Erityisdiakonian toiminta kohdennetaan päihde-, mielenterveys- ja kriminaalikuntoutujille, pitkäaikaisasunnottomille sekä pitkäaikaistyöttömille. Usein tukiasunnon asukas tulee pitkästä laitoskuntoutusjaksosta asukkaaksi. On edelleen myös tapauksia, joissa asukas tulee pitkäaikaisasunnottomuudesta ja suoraan kadulta tai sosiaalitoimen hätämajoituspaikasta tukiasuntoon.

Erityisdiakonian työntekijöiden asiantunteva yhteistyö Helsingin kaupungin sosiaalitoimen sekä KELAn kanssa varmistaa tukiasukkaan asumisen sujuvuuden.

Useissa tapauksissa tehdään yhteistyötä myös asukkaan hoitopolun ja kuntoutuspolun työntekijöiden, kuten rikosseuraamusviraston, päihdepoliklinikan, mielenterveystyön ja muiden sosiaali-ja terveystyön asiantuntijoiden kanssa.

Molemmissa taloyhtiöissä on palkattuna työntekijänä diakoni-sosionomi (amk) asukasohjaajana. Asukasohjaaja laatii jokaisen tukiasukkaan kanssa asumissuunnitelman heti asumisen alussa. Asumissuunnitelmaa tarkastellaan yhdessä asukkaan kanssa säännöllisissä sovituissa tapaamisissa. Asumissuunnitelmaan on kirjattu asukkaan kuntoutussuunnitelma, asukkaan arjen hallinnan keinot, taloustilanne sekä asukkaan kuntoutumisen ja palveluiden järjestämisen kannalta oleelliset viranomaistahot.

Inhimillinen kohtaaminen ja lähimmäisen rakkaus kiteytyvät tässä tukiasuntotoiminnassa parhaalla mahdollisella tavalla.

Asunnon mahdollistaminen hädässä olevalle lähimmäiselle on myös vieraanvaraisuutta, jota Kirkko Helsingissä osoittaa.

Kuten Uuden Testamentin heprealaiskirje (13:2) meille opettaa: ”Älkää unohtako osoittaa vieraanvaraisuutta, sillä jotkut ovat yösijan antaessaan tulleet majoittaneeksi enkeleitä”

Pirjo Suomi,

Asuttamistoiminnan koordinaattori Hermannin Diakoniatalon Varustamo

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Oman kodin tärkeys ja tukiasuminen

  1. john kiviranta

    Todella hienoa työtä tuo tukiasumisen parissa toimiminen. Jos ei ole kotia, ei voi sanoa että elämä olisi inhimillistä.

    Tykkää

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s