

Pakkanen on ystävä! Talvi toi mukanaan pakkaset ja jääaskartelun. Jos sinulta löytyy tyhjä maitopurkki ja vettä, olet jo hyvässä alussa – pakkanen hoitaa jäädyttämisen. Tässä muutamia tapoja miten jäätaidetta voi tehdä.
Ripustettavat jääkoristeet:
- Huuhtele tyhjä maito- tai mehupurkki, muu pahvinen astia tai vaikka kahvipussi.
- Täytä purkki vedellä. Laita veteen vaikka havunoksa, muratinoksa, parhaat päivänsä nähnyt ruusu tai tulppaani.
- Jos haluat ripustaa jääteoksesi puuhun, laitan veteen mukaan myös pätkä narua. Laita narun päät veteen, jätä lenkki ulkopuolelle roikkumaan.
- Nosta ulos pakkaseen. Kun vesi on jäätynyt, revi pahvi ympäriltä pois. Jäätymiseen menee noin vuorokausi, riippuen pakkasista.
- Ripusta jääteos puuhun tai jos et ole laittanut lenkkiä, nosta se ulos esille sopivaan paikkaan.
Voit käyttää muottina myös kakkuvuokaa:
Ämpärissä jäädytetyt jäälyhdyt ovat pakkastalven klassikko. Tässä ideoita sen tekemiseen:
- Jos haluat koristella lyhdyn kukilla, havuilla tai vaikka kanervilla, teippaa koristeet ämpärin reunoille.
- Täytä ämpäri vedellä niin että teipit jäävät pinnan yläpuolelle.
- Voit myös tehdä kirkkaan jäälyhdyn ilman koristeita tai värjätä vettä. Väriaineiksi soveltuvat vaikka elintarvikevärit, askartelumaalit, säilykepunajuurien liemi, mehutiiviste, tee, mausteet.
- Nosta ämpäri ulos pakkaseen. Kun vesi on jäätynyt reunoilta, kumoa ämpäri ja kaada vaikka vedenkeittimestä kiehuvaa vettä sangon päälle.
- Nosta sanko lyhdyn päältä pois, kun kuulet rapsahduksen – jää irtoaa sangosta. Riko hieman jäätä päältä niin saat sisälle kynttilän ja liekille syntyy ilma-aukko.
Vedestä voi myös jäädyttää harkkoja. Näistä harkoista on noussut jäälinnoja ympäri Suomea. Kuvassa Käpylän jäälinna laskiaissunnuntaina. Toisessa kuvassa myös sattumalta syntynyt jäälyhty: tarkoituksena oli jäädyttää tiili linnaan. Jäätyminen oli kuitenkin kesken ja harkko jäi ontoksi. Sisälle pystyi laittamaan led-tuikun ja syntyi pieni lyhty. Hauskoja hetkiä, onnistumisia ja uusia löytöjä jään parissa!