LUCIA – Valontuojan päivä

Sankta Lucia,

tultasi kannat,

kylmyyteen maailman

toivoa annat.

Luo valon ikuisen

kuljemme luottaen,

sankta Lucia,

sankta Lucia.

Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi vuosittain 13. joulukuuta. Lucia oli nuori nainen, joka surmattiin kristittyjen vainoissa Sisilian Syrakusassa vuonna 304 jKr. Hän oli yksi suosituimmista kristittyjen marttyyripyhimyksistä jo 300-luvun päättyessä. Lucian päivä liittyy valon ja pimeyden taisteluun. Luciaa voi ajatella rakkauden ja valontuojana. Nykyisissä juhlatavoissa Lucian päivän kynttilänvalo saatetaan tulkita auringonpaisteen ja esimerkiksi ihmisten välisen lämmön vertauskuvaksi.

Maailman pimeyteen

liekkisi hohtaa,

toivoon ja rakkauteen

se meidät johtaa.

Kruunusi heijastaa

Kristusta saapuvaa,

sankta Lucia,

sankta Lucia.

Lucia-legenda

Lucia ja hänen äitinsä myivät omaisuutensa ja jakoivat rahat köyhille. Mutta Lucian kihlattu sulhanen syytti Luciaa maaherra Pascasiuksen edessä. Hän sanoi, että Lucia, josta piti tulla hänen vaimonsa, oli kristitty. Hän väitti, että Lucia ei noudattanut keisarin lakeja.

Kun Pascasius oli vangituttanut Lucian, hän yritti pakottaa Lucian uhraamaan muille jumalille.Lucia kieltäytyi: ”Jumalalle otollinen uhri on käydä katsomassa köyhiä ja auttaa heitä. Sen lisäksi minulla ei ole muuta uhrattavaa kuin oma itseni.”

Pascasius sanoi: ”Minun on noudatettava hallitsijoiden käskyjä, sinunkaan ei hyödytä yrittää mitään muuta.”Lucia vastasi: ” Noudata sinä vain hallitsijoiden käskyjä, minä seuraan Jumalan lakia. Sinä pelkäät hallitsijoita, minä kunnioitan Jumalaa. Sinä tahdot mielistellä hallitsijoita, minä yritän miellyttää vain Kristusta. Sinä teet sellaista, mistä saat jotain hyötyä, minä teen tämän, jotta saisin elää ikuisesti.”Pascasius uhkaili: ”Minä takavarikoin perintösi ja omaisuutesi. Sinähän puhut kuin mikäkin huora.”

Lucia vastasi hänelle: ”Minun perintöni on hyvässä turvassa. En tule koskaan kokemaan sielun tai ruumiin turmiota.” Pascasius sanoi: ”Asuuko sinussa jokin pyhä henki?” Lucia selitti hänelle: ”Jokainen, joka elää puhtaasti, on Pyhän Hengen temppeli”.

Pascasius pilkkasi: ”Minä jätän sinut ilotaloon ja kun sinusta on tullut siellä ilotyttö, pakenee Pyhä Henki sinusta.” Lucia vastasi: ”Minun kehoni ei koskaan saastu, sieluni ei suostu siihen. Jos yrität pakottaa tai houkutella minut sellaiseen, silloin syyllistyt temppelirikokseen ja raiskaukseen. Koskemattomuuteni antaa minulle kaksinkertaisen osuuden katoamattomuuden kruunuun.”

Silloin Pascasius vei Lucian surmattavaksi polttamalla. Lucia seisoi paaluun sidottuna kuin patsas, rukoukseen vaipuneena. Liekit eivät vahingoittaneet häntä. Pascasius määräsi hänet surmattavaksi miekalla. Niin Lucia sai ottaa vastaan ikuisen elämän kruunun Pyhän Hengen voimassa ja kansan seuratessa sitä, mitä tapahtui.

Muistatko neitsyen?

Hän hiljaa kerran

kantaa sai helmassaan

pienoista Herran.

Kruunusi hohde kai

tähdeltä loisteen sai.

Seimeä kohti

kerran se johti

Rukous

Jumala,

kiitos Luciasta,

joka rakasti Kristusta

eikä pelännyt keisarin valtaa.

Anna nyt kynttilöiden, laulun ja

tunnelman avata meidät hyvyydelle,

joka on voimakkaampi kuin maailman pahuus.

Valaise meitä valollasi,

joka voi hälventää meissä olevan pimeyden.

Me kiitämme sinua siitä,

että sinä olet lähellämme.

Tätä pyydämme Jeesuksen nimessä.

Aamen.

Ulla Lumijärvi

Varustamopappi

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s