Ovi valoon on aina avoin

Kuljemme kohti adventin aikaa. Samalla kun sytytämme ensimmäisen adventtikynttilän symboloimaan valoa ja toivoa, astuvat voimaan rajoitukset, jotka sulkevat yhteiskunnassamme monia ovia. Kirkkokin rajaa toimintojaan yhteisen turvallisuuden näkökulmasta. Valoa voi silti ylläpitää muilla tavoilla, vaikka eri yhteisöjen fyysiset ovet toistaiseksi sulkeutuvat.

Kuluneen vuoden aikana olemme saaneet muistutuksen siitä, miten merkityksellisiä kohtaamiset ovat meille. Tarvitsemme toista ihmistä. Kun nyt taas astumme kovenevien rajoitusten aikaan, mielemme ja sydämemme ovia ei tarvitse sulkea. Voimme löytää turvallisia tapoja tavoittaa toinen ihminen. Jokaisessa kohtaamisessa on läsnä valo, kun annamme sille mahdollisuuden. Keskinäinen rakkaus luo olosuhteista riippumatta valoa ja toivoa. Valo kantaa läpi etäisyyksien. Ovi valoon on aina avoin.

Kirkollisessa elämässä adventin aika liittyy vahvasti valoon ja toivoon. Joulun todellisuus avautuu meille oman maailmankuvamme, arvojemme ja elämänhistoriamme värittämänä. Saamme katsella ja ihmetellä joulun valoa rauhassa. Valon ja toivon etsiminen on sisäinen prosessi, jota ei tule ulkopuolisten kiirehtää. Vaikka matka sisäiseen rauhaan ja valoon on jokaiselle omanlainen, yksin ei kuitenkaan tarvitse kulkea. Voimme luoda toisillemme valoa ja toivoa olemalla läsnä ja osoittamalla ymmärrystä. Kun pimeys ympäröi, pienetkin valon pisarat näkyvät selvästi. Pieni lyhty polulla voi olla juuri oikeanlainen valo sitä tarvitsevalle. Voimme olla toisillemme lyhtyjä tiellä, kuunnellen ja rinnalla kulkien. Liian valmiit vastaukset voivat terävällä kirkkaudellaan sokaista kanssakulkijan.

Adventin aika kynttilän liekkeineen viestii Jumalan rakkauden valosta. Adventin keskeisin sanoma on, että Jumala ei ole kaukana meistä. Ensimmäisenä adventtina laulettu Hoosianna on hepreankielinen huudahdus, joka tarkoittaa; Auta, pelasta. Valo saapuu sinne, missä on kaipausta. Valo saapuu, ja ennen kaikkea, se saapuu lempeästi.

Niina Karhu, diakonissa

Kuvat: Unsplash.com/AiNhan, Unsplash.com/bbccreative, Markku Huhta

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Ovi valoon on aina avoin

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s