Hermannin aina ajankohtaiset talven katumuotivinkit

Olen kuullut sanottavan, että kaupunkilainen pukeutuu keskimäärin kymmenen minuutin ulkoilua varten. Kotoa pysäkille, pysäkistä julkisiin ja julkisista kouluun, töihin tai vaikka kauppakeskukseen. Mutta miten pukeutua kun 10 minuuttia kuvaakin paremmin päivittäistä sisällä kuin ulkona vietettyä aikaa?

Koronakevät oli asunnottomille ja muille elämäänsä kaduilla eläville rankkaa aikaa. Vapautuneen kesän ja kiihdytyssyksyn jälkeen on näillä näkymin tulossa toisen aallon talvi, joka voi pahimmillaan aiheuttaa samanlaisen yhteiskunnan sulkeutumisen kuin joka keväällä koettiin. Lämmittely- ja kohtaamispaikkojen puutetta edistää myös vihamielinen tila-arkkitehtuuri ja kaupunkisuunnittelu. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii esimerkiksi VR:n päätös olla palauttamatta keväällä poistettuja penkkejä Päärautatieaseman asemahalliin. VR:n kanta asiaan oli että penkkejä ”väärinkäytettiin”, mikä ei suinkaan tarkoittanut sitä että penkeillä olisi seisottu tai istuttu pää alaspäin, vaan sitä että penkeillä istui ihmisiä joita VR ei mieltänyt asiakkaiksi.

Kaupungissa, jossa sisätilat varataan asiakkaalta näyttäville ja maksukykyisille, on lämmin ja kestävä talvipukeutuminen elintärkeää.

Tässä auttavat monia lahjoituksena saadut ehjät ja puhtaat vaatteet. Alla listattuna muutama vinkki onnistuneeseen vaatelahjoitukseen:

1. Kestävä ja pestävä

Hyvä lahjoitusvaate kestää kulutusta ja pesua. Sama vaate voi olla käytössä useita päiviä ja pesemään ei pääse aina ensimmäisen tai edes viidennen tahran jälkeen. Jos vaate ei kestänyt elämää kotioloissa, ei sitä kannata antaa hajoamaan ja tuottamaan pahaa mieltä asunnottomalle.

2. Käytännöllistä kehtaa käyttää

Napapaidasta on harvoin iloa, varsinkaan kun ulkona on miinusasteita ja vettä tulee vaakatasossa. Lahjoitusvaatteita valikoidessaan kannattaa miettiä vaatteen ominaisuuksia, kuten sitä onko vaate lämmin tai joustaako se riittävästi. Lisäksi kannattaa miettiä haluaisiko itse käyttää vaatetta jos saisi sen lahjoituksena. Kainaloista kellastuneet, ummehtuneet, puhki kuluneet tai likaiset vaatteet eivät kuulu lahjoitukseen vaan tekstiilikierrätykseen. Myös asunnottomalla tai muutoin vähävaraisella on oikeus näyttää siistiltä.

3. Mitä silmät ei nää

Harvan vaatekappaleen olen nähnyt piristävän niin paljon kuin uusien ja puhtaiden sukkien ja alusvaatteiden. Hygieniasta huolehtiminen vaikeutuu, muttei lakkaa kadullakaan. Kun elämä muodostuu kävelystä kuluvat sukat rikki todella nopeasti. Alusvaatteitakin olisi hyvä olla useammat kuin yhdet. Paras tapa tukea sukkien ja alushousujen saatavuutta on tukea rahallisesti asunnottomuustyötä tekeviä järjestöjä tai ostaa paketti jompia kumpia oman lahjoituksen osaksi.

Sini Kollan

sosionomi-diakoniopiskelija

Kirjoittaja teki seurakuntaharjoittelunsa syys-marraskuussa Hermannin Diakoniatalon Varustamolla.

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s