Pyhäinpäivänä

kuva: Unsplash.com Anjo Antony

Itseäni suurissa suruissani on lohduttanut ajatus siitä, että Jumalan kädessä ja tiedossa on kaikki. Hän tietää ja tuntee tekemisemme ja elämämme ensi hetkestä alkaen, suojaa meitä matkallamme edestä ja takaa sekä on läsnä viimeisessä hetkessämme. Uskon, että Jumala on määrännyt elinpäivämme kuten psalmissa 139 sanotaan.

Lyhytkin elämä on kokonainen. Vaikka meidän mittakaavassamme jonkun elämä jäi kesken, Jumalan suunnitelmissa se on kokonainen, ainutkertainen elämä. Me emme ymmärrä kaikkia Jumalan suunnitelmia ja ajatuksia. Katselemme elämää niin eri perspektiivistä.

Pyhäinpäivässä yhdistyy kaksi alkujaan erillistä juhlaa: kaikkien pyhien ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. Ketkä ovat niitä pyhiä?

Uskontunnustuksessa tunnustamme: ’Minä uskon – Pyhään Henkeen, pyhäin yhteisen seurakunnan…

Pyhä Henki on Jumalan Henki. Hän yhdistää meidät maailman kaikkiin eläviin, jo kuolleisiin ja tuleviin pyhiin. Yhteys pyhiin on aikaan sitoutumaton lupaus. Pyhäinpäivä koskettaa aika suurta joukkoa. Jokainen meistä muistaa elämässään merkittäviä kohtaamisia, keskusteluja ja ihmisiä. Niiden kohtaamisten seurauksena olemme nyt sitä, mitä olemme. Joillakin ihmisillä on ollut merkittävä panos elämämme suunnannäyttäjinä. Tunnistamme kenties myös yhteisön, jonka elävät tai jo edesmenneet ihmiset vaikuttavat edelleen elämässämme. Pyhäinpäivänä muistelemme edesmenneitä omaisiamme ja läheisiä. Nämä ihmiset ovat jättäneet meihin jonkin pysyvän jäljen.

Vaikka meillä luterilaisessa kirkossa ei ole perinnettä pyhistä ihmisistä, voimme ajatella, että me kaikki ihmiset olemme pyhiä. Jumalan luomia, arvokkaita ja pyhiä.

Tänä pyhäinpäivänä voit sytyttää kynttilän, muistella ja kiittää kaikkia elämääsi hyvää tuoneita ihmisiä.

Herra Jeesus, Vapahtajamme. Anna meidän kuulua niihin, joiden on taivasten valtakunta. Ravitse armollasi hengessään köyhiä, lohduta murheellisia. Puhdista meidät anteeksiantamuksellasi ja tee meistä armahtavia ja rauhaa rakentavia Jumalan lapsia. Vahvista meitä sillä toivolla, että saamme kerran taivaallisen valtaistuimen edessä laulaa kiitostasi. Sinulle kuuluu viisaus ja voima, kunnia, kirkkaus ja ylistys ikuisesti. Amen

Siunattua pyhäinpäivää.

Ulla Lumijärvi

Varustamopappi

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s