Kaiken takana on nainen

Näin runoilee iskelmän ylioppilaat Matti ja Teppo. Peitsamon Karin lyriikoissa kerrotaan, kuinka kauppaopiston naiset saa pää kääntymään. Paula Koivuniemi sen sijaan on antanut äänensä voimaannuttavalle kappaleelle ”Aikuinen nainen”. Tässä vain muutama suomalainen esimerkki, jossa nainen on laulun aihe.

Sunnuntaina 8.3. vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Naistenpäivän juuret ulottuvat aina 1900-luvun alkupuolelle saakka. Mitä naistenpäivä oikeastaan merkitsee? Moni mieltää sen melko kaupalliseksi, kukkamerelliseksi naisten hemmottelupäiväksi. Vuonna 1975 niin ikään Yhdistyneet kansakunnat vahvistivat naistenpäivän vieton. Alunperin naistenpäivää onkin kutsuttu ”Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päiväksi”. Naistenpäivänä kiteytyy se tasa-arvo sekä -vertaisuus, joka naisilla ja miehillä nykypäivänä on.

IMG-20200228-WA0000
kuva: Piia Tötterström

Naisella on monta mahdollista synonyymia. Nainen voi olla äiti, tytär, sisko, vaimo, ystävä. Meillä Suomessa nainen voi olla tänä päivänä mitä vain: presidentti, tuomari, lääkäri, jopa pappi. Viimeiseksi mainittu virka on ainakin näin naisteologille sangen tärkeä asia.

Tasa-arvo ja naisten oikeus ei kuitenkaan aina ole ollut itsestäänselvyys: esimerkiksi juuri naispappeus hyväksyttiin evankelis-luterilaisessa kirkossa samana vuonna, kuin itse olen syntynyt. Siis 34 vuotta sitten. 1800- ja 1900-luvuilla naisten arvostus nousi kohisten ja naisten oikeuksia nostettiin melkoisella tahdilla. Ajatella, jos vielä tänäkään päivänä nainen ei saisi kouluttautua tai päättää itse omista asioistaan!

Naisten oikeuksien ja tasa-arvon myötä myös miehille on avautunut uusia mahdollisuuksia yhteiskunnassa: siinä, missä nainen voi olla pääministeri, autonasentaja tai vaikkapa everstiluutnantti, mies voi toimia hoitajana, leipurina tai koti-isänä. Ilman, että kukaan arvostelee tai pitää jotenkin heikompana. Viva la tasa-arvo!

Palatkaamme kuitenkin takaisin tekstin otsikkoon. Teologina pohdin Raamatun naisia.
Mieleeni nousee Magdalan Maria, joka sai syntinsä anteeksi tavattuaan Jeesuksen. Samalla hän lähti seuraamaan Jeesusta. Magdalan Maria todistamassa, kun Jeesus ristiinnaulittiin. Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen Maria tapasi Jeesuksen, keskusteli hänen kanssaan ja kertoi tästä muille apostoleille. Varsin tärkeä nainen Raamatussa, vai mitä?

Kuka sitten oikeastaan on se erityinen nainen, joka on ollut kaiken, myös kristinuskon
takana? Se nöyrä nuori nainen, joka synnytti Jumalan Pojan. Niin, varmaan jo arvasit, ketä tarkoitan?

Piia Tötterström

teologiharjoittelija 

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Kaiken takana on nainen

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s