Paita pois

Kesä on käsillä ja on aika heittää paita pois. Näin tekisin, jos vain poisheitettävä paita olisi. Diakoneilla, nuorisotyönohjaajilla ja papeilla on virkapaita. Kirkolla on kuitenkin joitain sääntöjä niiden käyttämiseen.

Valmistuin puolisen vuotta sitten sosionomiksi ja diakoniksi. Minua pyydettiin tuoreeltaan tänne Hermannin diakoniatalolle sijaiseksi diakonin tehtävään. Juttu tuntui merkittävältä ennakkoon ja nyt kun pesti on takana, tiedän että kyseessä oli merkittävä juttu. Opin paljon ja sain mukaani asioita ja ehkäpä osasin jotain tuoda tullessanikin.
Tarkistin ennakkoon diakoneiden ammattiliitolta sitä, voinko käyttää työssäni diakonin virkapaitaa. Se ei kuulemma ole soveliasta ennen virkaan vihkimistä. Tällaisia vihkimistilaisuuksia järjestetään Helsingin hiippakunnassa silloin tällöin. Tälle keväälle sellaista ei ollut. Aiheeseen liittyy sanapari vokaatio eli kutsu tuohon työhön ja ordinaatio, joka tarkoittaa vihkimistä hommaan.

Hermannin diakoniatalolta nousemme tapaamaan ihmisiä erilaisissa paikoissa. Itse olen käynyt mm. Vantaan vankilassa ja Suomenlinnan vankilassa. Näissä kohtaamisissa olisi ollut kätevää, jos päällä olisi hommasta kertova uniformu. Vaan ei. Kysyin piispaltakin lupaa käyttää virkapaitaa tietyissä työtehtävissä. Ajattelin, että piispan luvalla voisin ehkä paitaa käyttää. Ja onpa hänellä valta myös vihkiä virkaan. Vastausta en ehtinyt saada.

Olen tehnyt diakonin tehtäviä kevään ajan hyvinkin siviilivaatteissa. Ja tämä paidattomuus on pannut miettimään, onko olemassa jokin muu paidaton ammattiryhmä, johon samaistua. Ammattinyrkkeilijä tuli mieleen. Amatöörit käyttävät paitaa, mutta ammattilaiskehässä ollaan ilman paitaa. Tällaista yhteenkuuluvuuden tunnetta koin. Voiko ammattinyrkkeilijän homma ja diakonin työ olla kutsumusammatti? Erän päättää kongin kumahdus, kirkossa viestitään kirkonkelloilla. Erien määrä ja pituus vaihtelee näissä töissä. Työssä oleva riski joutua tyrmätyksi on Hermannissa pienempi kuin nyrkkeilykehässä. Välillä on hyvä vetää henkeä ja laskea kymmeneen. Nyrkkeilykehässä kymmeneen laskemisesta huolehtii tuomari.

Suvivirret on laulettu moneen kertaan ja juhannus on tulossa. Paidat on viskattu ahon laitaan, kellä sellaiset on. Kesä on julistettu kaikille, kaikin tuomariäänin. IMG_6990

Aapo Rikala

 

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Paita pois

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s