”Hetken tie on kevyt”

Elämä on kuin junamatka; jos nuokkuu väärässä kohdassa, saattaa ajaa onnensa ohi. Tai joutua Parkanoon.

Valokuvaus on ällistyttävän helppoa – ja samaan aikaan käsittämättömän vaikeaa. Minä olen harrastanut sitä melko tarkkaan neljäkymmentä vuotta ja alan hiljalleen päästä jyvälle siitä, mistä touhussa on kyse.

VALO

Ilman valoa ei ole valokuvaa. Valoa taas ei ole, ellei sitä kykene imemään itseensä, ottamaan omakseen. Eikä tarvitse olla valokuvaaja tunteakseen valon, tietääkseen mistä se tulee, kokeakseen mitä se tekee. Näkemiseen ei aina tarvita silmiä, mutta siihen tarvitaan aina valoa. Ja vaikka valon pystyisi näkemään, niin sitä ei kykene kunnioittamaan, ellei ole tuntenut sen vastakohtaa, joutunut päästämään pimeää puristamaan omaa sisintään.

NÄKEMINEN

Valokuvaus on näkemistä. Elämä on näkemistä. Ihmisyys on näkemistä. Kuitenkin meillä jokaisella on oma pimeytemme, joka koettaa himmentää valon, vääristää kaiken sen minkä näemme, kaiken minkä kuulemme, kaiken minkä koemme. Meillä jokaisella on oma pimeytemme. Minun pimeyteni on kulkenut pitkään mukanani, sen nimi on Masennus.

YMMÄRRYS

Valokuvaus on ymmärtämistä, valokuvaus on oivaltamista, valokuvaus on rajaamista. Mikä on tärkeää? Mitä otan mukaan, mitä jätän pois? Miten saan muodot ja linjat sopuun, miten asettelen väripaletin, miten annan valon tulla? Ja ehkä se vaikein; miten osaan valita oikean hetken, miten pystyn tarttumaan ohikiitävään tuokioon, jolloin kaikki elementit ovat oikeilla kohdillaan? Ja miten ylipäätään tunnistan tuon oikean hetken?

Valokuva on vain ohut siivu siitä, mitä näemme ja koemme. Kuva pysäyttää hetken, mutta se ei pysäytä elämää. Parhaimmillaan valokuva poimii silmänräpäyksen mittaisen tovin, jolloin kaikki on hyvin, kaikki on kohdallaan. Kuvan ulkopuolella elämä voi yhä olla pakahduttavaa pimeän halkomista, mutta tuon pienen hetken tie on kevyt kulkea.

Markku Huhta

valokuvaaja, runoilija

 

SILMÄNRÄPÄYKSIÄ KOTIKADUILTA-valokuvanäyttely

-lämminhenkisiä tuokiokuvia Vallilasta ja Hermannista-

Hermannin diakoniatalo, os. Hämeentie 73

7.12.2018-18.2.2019

avoinna ark. klo 9.30-13 tai sopimuksen mukaan puh. 09 2340 2571

http://www.runua.fi/

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ””Hetken tie on kevyt”

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s