Ihmis- ja perusoikeudet – ketä kiinnostaa?

Ihmisoikeuksien yleismaallinen julistus täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Julistus hyväksyttiin Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksessa Pariisissa joulukuussa 1948. Viime vuosien tapahtumat ja poliittiset kehityskulut Euroopan unionin maissa ovat nostaneet ihmis- ja perusoikeuskysymykset uudelleen keskiöön.

Suomessa käynnistyi toukokuun lopussa ihmis- ja perusoikeuksiin fokusoiva We Are a Welcoming Europe -kampanja. Kampanjaa on koordinoitu osana erityisdiakonian Ristin suojassa -projektia. We Are a Welcoming Europe -kampanja kerää nimiä eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen, joka nostaa esille kolme keskeistä seikkaa koskien EU-maiden siirtolais- ja maahanmuuttopolitiikassa näkyviä ongelmia.

(1) Ensimmäinen näistä on auttamisen kriminalisoiminen. Maassa ilman virallista oleskelulupaa oleskelevien auttamisesta, esimerkiksi elintärkeän humanitäärisen avun antamisesta voi noin 15 EU-maassa joutua syytteeseen ja saada rangaistuksen. (2) Toinen tärkeä painopiste on EU-rahoituksen mahdollistaminen ruohonjuuritason pienille toimijoille ja kansalaisille, jotka tukevat maahan saapuneita pakolaisia. Tällä hetkellä tällaista rahoitusta ei juuri ole saatavilla. (3) Kolmantena nostetaan esille oikeuden saatavuus kaikille oleskelulupastatuksesta riippumatta. Esimerkiksi työmarkkinoilla EU:n ulkopuolelta saapuneet ihmiset saattavat joutua hyväksikäytön kohteeksi. Kaikki meistä voivat joutua rikoksen uhriksi, ihminen jolla ei ole oleskelulupaa ei kuitenkaan uskalla kertoa tapahtuneesta viranomaiselle. Suomea näistä painopisteistä koskettavat kohdat kaksi ja kolme, toistaiseksi auttaminen ei ole Suomessa kriminalisoitua.

We Are a Welcoming Europe -kampanja toteutuu 15 EU-maassa ja kansalaisaloitteen on allekirjoittanut jo yli 110 000 ihmistä eri Euroopan maissa. Kampanjaa koordinoi Euroopan laajuisesti siirtolaisuuskysymyksiin erikoistunut belgialainen Migration Policy Group ja kampanja kokoaa yhteen yli 170 kolmannen sektorin toimijaa. Mukana ovat muun muassa Amnesty International, Oxfam ja Caritas.

Nimiä kerätään helmikuun 2019 puoliväliin asti. Jotta eurooppalainen kansalaisaloite otettaisiin Euroopan parlamentin käsittelyyn, allekirjoituksia pitäisi saada kokoon miljoona. Aloite on vuoden aikana herätellyt keskustelua monessa EU-maassa ja ollut mukana huikeassa määrässä erilaisia tapahtumia.

Allekirjoittamalla kansalaisaloitteen ja kertomalla siitä kaverillesikin, voit olla mukana Euroopan laajuisessa liikkeessä. Kaikkien ihmisten ihmis- ja perusoikeuksien toteutumisen tulisi kiinnostaa meitä kaikkia, sillä se on meidän kaikkien yhteinen etu, marginaalissa ei ole kenenkään hyvä olla.

Ketä kiinnostaa

Kuva: Ekumeenisen Vastuuviikon materiaalia vuodelta 2007

 

Kirjoittaja FD Nora Repo-Saeed on erityisdiakonian yksikön Ristin suojassa -projektityöntekijä ja We Are a Welcoming Europe -kampanjan koordinaattori Suomessa. Lue lisää kampanjasta osoitteessa http://www.weareawelcomingeurope.eu

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s