Toipuminen addiktioista

Riippuvuus alkoholista ja peleistä ja netistä on aikamme vitsauksia. Eikä vain tämän ajan, sillä ihminen on sairastanut eri riippuvuuksia jo aikamme alusta lähtien.

Miten voimme toipua päihderiippuvuudesta ja muista haitallisista riippuvuuksista?

Minulla on ehdotus ja se sisältää kolme asiaa:

 

  • Muutamme tottumuksia. Olemme oppineet juomaan aluksi perjantaina, sitten perjantaina ja lauantaina, sitten perjantaina ja lauantaina ja pikku-lauantaina. Lopulta joka päivä. Meidän on löydettävä uudet tottumukset näihin päiviin. Menen esim. perjantaina vertaisryhmään ja lauantaina elokuviin hyvä ystävän kanssa ja käyn pikku-lauantaina taas vertaisryhmässä tai ohjatussa ryhmässä esim. raamattutunnilla.
  • Opettelemme uudestaan tunnetaidot. Olemme oppineet sairastuessamme päihderiippuvuuteen muuttamaan tunteita kemiallisella aineella ja peliriippuvuudessa yhdellä toiminnalla – pelaamalla. Nyt meidän on opittava uudestaan, kuinka muutan tämän tunteen terveesti. Kun tulen kiukkuiseksi, en säntää heti juomaan kuin pikkulapsi karkkihyllyn vieressä. Mulle kaikki heti nyt. Vaan maltan mieleni ja puran kiukkuni terveesti. Kun tulen surulliseksi, en juokse pullon luo tai pelikoneeseen, vaan kilautan kaverille ja sanon että tarvitsen lohdutusta ja mulla on halu itkeä. Tapaan ystävän ja saan nojata hänen olkapäähänsä ja tehdä surutyön.
  • Antaudumme ja hyväksymme täydellisesti sairauden – addiktion – päihderiippuvuuden tai peliriippuvuuden. Kun olemme halunneet lopettaa, niin olemme taistelleet kaikin voimin riippuvuutta vastaan. Tämä uho ja vastaanpano eivät auta. On hyväksyttävä täydellisesti sairaus ja haettava apua. On hyväksyttävä, että on itseä korkeampi voima, joka voi palauttaa terveytemme. Omin voimin emme kykene tätä tautia parantamaan. Toipumaan tästä sairaudesta. Meidän on muutettava tahtomme antautumiseksi ja myönnettävä sairaus. Ja siihen on yksi lääke – se on korkeampi voima- Jumala, sellaisena kuin sen käsität. Nykyaikana on kaikenlaisia terapioita ja mindfulnessia ja joogaa, mutta kirkkomme on tuonut hyvää sanaa jo vuosisatoja opettaaksemme ihmiselle rukousta ja omavoimaisuudesta luopumista.

Toipuminen on yksinkertainen asia. Ei tarvitse muuttaa kuin koko elämä. Oma ajattelutapamme ja asenteemme.

Kiitollisena kirjoitti

Matti Nokela

työnohjaaja ja riippuvuusasiantuntija

Vastuunkantajat ryn henkilökunta, heinäkuu 2015 056

 

 

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s