Joulu tulee!

En tunnustaudu niin sanotuksi ”jouluhöseltäjäksi”, vaikka siitä huolimatta yleensä näin reilu viikko ennen joulua olen jo joitain jouluvalmisteluja tehnytkin ja joulun viettoa miettinyt. Tänä vuonna juuri ennen joulua meillä vietetään meillä isoa perhejuhlaa, josta kenties kirjoitan jonain päivänä oman blogin, joten ei siitä tässä enempää. Tämän juhlan valmistelut ovat jättäneet oman jouluvalmistelumme toiselle sijalle. Kuitenkaan se ei itse joulua syrjäytä. Sitä ei mikään voi tehdä. Erästä uudempaa joululaulua lainaten:

 Joulu tulee, hiipii hiljaa arkeen.

Tämän vuotinen tilanteeni on avannut myös aivan uusia näkökulmia. En ole huomannut jokavuotista ihmetyksen aihetta siitä kuinka kauppojen joulumainokset ilmestyvät vuosi vuodelta aiemmin. En ole itse asiassa huomannut joulumainoksia lainkaan. Onko niitä ollut tänä vuonna? Sen sijaan vastaan on tullut asioita joulusta, joiden äärelle en aiemmin ole pysähtynyt. Näistä kolme on tapahtunut työkuvioissa viimeisen kahden viikon aikana.

Laitoin Hermannin diakoniatalolla toisella adventtiviikolla soimaan Juha Tapion perinteisiä joululauluja sisältävän levyn. Taustalla soivat kaikki joulun klassikot. Päivystyshuoneeseen ilmaantui yksi talon vakiokävijöistä jokin asia mielessään. Hän alkoi puhella pääsemättä kuitenkaan itse asiaan. Päivystyshuoneen ovi oli auki ja huoneeseen kantautui laulu Heinillä härkien kaukalon. Mies rupesi hyräilemään laulua, poistui huoneesta ja siirtyi kaiuttimen viereen, jossa hän lauloi koko albumin kappaleet duettona Juha Tapion kanssa varsin puhtaalla äänellä. Päivystyshuoneeseen hän ei palannut. Kenties asia selkeni joululaulujen myötä, niiden merkitys on ihmisille on suuri.

 Tuo sieluun rauhan, toivon, vapauden.

Toinen asia liittyy Hietaniemenkadun palvelukeskukseen, jossa vierailen viikoittain. Tutuksi ovat tulleet osa talon asukkaista ja yöpyjistä mutta erityisesti myös talon henkilökunta. Heidän taholtaan olen kokenut olevani seurakunnan työntekijänä erityisen tervetullut taloon. Mielessä on erityisesti ohjaajat, jotka jatkuvasti kohtaavat hyvinkin sekalaista ja monella tavalla syrjäytynyttä asiakaskuntaa. Arvostan suuresti heidän ammattitaitoaan ja tapaa kohdata asiakkaita. Viime kertaisella käynnillä panin merkille sen, miten talo oli koruttomasti mutta kauniisti puettu jouluasuun. Ruokasalissa on joulukuusi, ikkunoita koristavat punaiset joulutontut ja kokoontumistilojen ovilla ovat joulukranssit joulun kelloineen.

 Tuo juhlamielen kanssa kiitoksen.

Vielä viimeiseksi piipahdus Kuopioon. Harvakseltaan näin joulun alla käyn Niuvanniemen sairaalassa tapaamassa helsinkiläisiä potilaita. 1. adventin alla tekemälläni vierailulla tapasin heitä toistakymmentä yhdessä ja erikseen. Ryhmätapaamisessa lauloimme virren Tiellä ken vaeltaa. Potilaiden hoitojaksot ovat usein hyvin pitkiä, vähintäänkin on kysymys vuosista mutta monilla myös kymmenistä vuosista. Monien siteet omaisiin ovat katkenneet eikä tapaajia juuri käy. Joulun lähestyminen nostaa pintaa haikeita sekä raskaita muistoja mutta tuo kuitenkin myös toivotun valonpilkahduksen sairaalan rutiineihin. Monien kanssa puhuttiin elämisen arjesta sairaalassa. Moni viittasi sairaala-alueen kauneuteen etenkin kesäaikaan ja siihen voimaan, jota luonnossa liikkuessa saa. En ole tuossa järven ympäröimässä paikassa koskaan kesäaikana käynyt mutta voin hyvin kuvitella tuon kesäisen kauneuden, koska kaunis oli tuo vanhojen rakennusten ja luonnon ympäröimä sairaala-alue myös lumivaipassaan ja rakennusten ikkunoista tuikkivissa jouluvaloissaan.

 Joulu tulee, valkeus voittaa varjon ja toivon näyttää ylle maailman.

Meidän on siis hyvä muistaa, että joulu tulee meidän ponnisteluistamme huolimatta. Joulun sanoma on kaikille ja kaikkialla sama.

Syntynyt on vapahtaja ihmeellinen!

Nimi korkein kaikuu halki taivaiden!

Kunnia on yksin Jeesuksen.

 

 

Kimmo Kajos

diakoni

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s