Kun tekemisen nälkä iskee

Ihmisellä on luonnostaan tarve tehdä käsillään jotakin ja toteuttaa itseään. Käsillä tekeminen on prosessi, joka hauskan ja mielekkään tekemisen lisäksi poistaa stressiä, stimuloi aivoja ja on tutkitusti hyväksi mielenterveydelle. Käsitöiden tekeminen voi toimia niin viihteenä, haastavien tilanteiden käsittelykeinona kuin mielenrauhan antajanakin. Tavoitteellinen työskentely luo merkityksellisyyttä ja onnistumisen kokemuksia, sekä antaa hallinnan tunnetta elämään. Käsityöt voivat toimia myös sopeutumiskeinona erilaisiin elämänvaiheisiin ja -rooleihin, tai auttaa luomaan oman näköisiä tulevaisuudensuunnitelmia.

Käsityöt kutsuvat itseilmaisuun. Jokainen voi itse vaikuttaa omilla mieltymyksillään, yksilöllisillä tarpeillaan ja tavoitteillaan lopputulokseen. Voi sitä riemua, kun entinen tumpelo saa valmiiksi päässään pitkään pyörineen, välillä kenties mahdottoman vaikealta tuntuneen projektinsa! Taitojen kehittyminen motivoi jatkamaan luomista ja uusia ideoita syntyy.

Luovalla käsin tekemisellä voi parhaimmillaan olla sekä tiedostettu, että tiedostamaton terapeuttinen vaikutus. Huomion kiinnittäminen työskentelyyn surun, ahdistuksen tai muun haastavan tilanteen keskellä voi tuoda merkittävää helpotusta päivään ja auttaa nousemaan vaikeasta elämäntilanteesta.

Käsityöt toimivat monella myös sosiaalisten suhteiden edistäjinä. Jaakko Löytyn rippikoululaulun tilkkutäkkivertauksen tavoin mukaan mahtuu monenlaista tekijää:

“Me erilaiset pienet tilkut
Liki toisiamme
Nyt ollaan suuri lämmin peitto
Yhtä herrassamme.”

Tule siis sinäkin tekemään käsitöitä Hermannin diakoniatalolle! Aloittelijoita neuvovat talon kärsivälliset vapaaehtoiset päivätuvassa maanantaisin ja torstaisin klo 10–12. Myös tässä postauksessa nähtävän tilkun virkkaus harjoiteltiin heidän opissaan.

Petrina ”Peppi” Laine

sosionomi-diakoni -opiskelija

 

Lähteet

Evetts, C. L. & Peloquin, S. M. (2017). Mindful Crafts as Therapy: Engaging More Than Hands. F.A. Davis Company.

Löytty, J. (1979). Tilkkutäkki. Lyrics. Saatavilla 16.10.2017. http://lyrics.fi/jaakko-loytty/tilkkutakki

Pöllänen, S. (2012). Käsityö ja psyykkinen hyvinvointi käsityön tutkimuskentässä. Saatavilla 16.10.2017. https://arkisto.uasjournal.fi/uasjournal_2012-1/1363-2825-1-CE.pdf

Sormunen, S. (2011). HYVÄÄ OLOA KÄSITYÖSTÄ: Mielenterveyskuntoutujien kokemuksia Kädentaitoryhmästä. Saatavilla 16.10.2017. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/32116/Hyvaa_oloa_kasityosta.pdf?sequence=1

Yle. Vapaa-aika (2011). Käsityöt hellivät sielua. Saatavilla 16.10..2017. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/03/29/kasityot-hellivat-sielua

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s