Yhteenlaskettuna yli 1000-vuotta seurakunnallista työtä ja vaikuttamista yhtä aikaa Hermannin diakoniatalossa kahvilla

Kuulin kerran tarinan metsurista , joka meni rautakauppaan vaihtamaan rikkoutunutta pokasahaa uuteen. Kauppias kuitenkin alkoi kaupata hänelle uutuutta, ketjulla varustettua sahaa. Hän kehui, että tällä vehkeellä menee yli 150 runkoa päivässä nurin. Ilahtunut mies osti sahan ja meni töihin. Viikon kuluttua mies palasi kauppiaan luokse ja sanoi: tämä on ihan huono vehje. Ei tällä ole päässyt kymmeneen runkoon yhtenäkään päivänä, vaikka mitä olisi tehnyt. Onpas kumma juttu, sanoi kauppias ja vetäisi narusta sahan käyntiin. Metsuri kysyi: Mikäs ääni tuo on?

Työkaverini Pirjo sanoo minulle usein: paina pappa entteriä. Ehkä kyseessä on sama ongelma. Hyvät apuvälineet, mutta kyky hallita niitä on huono. Joskus minusta on todella tuntunut siltä, että käynnistämättömällä moottorisahalla olen yrittänyt kaataa runkoa. Miten on sinun laitasi? Minä olen jättänyt tuon ihme vempaimen muiden murheeksi. Sanon vain : että paina entteriä.

Olen kiitollinen ja onnellinen, että olen päässyt tähän pisteeseen, jossa olen voinut kahvitella itselleni tärkeiden ihmisten kanssa. Matka on ollut pitkä, eivätkä kaikki tietenkään voineet tulla, mutta ne, jotka tulivat, tulivat sydämen halusta. Erityisesti minua ilahduttivat yhteiskunnallisen työn pioneerit, mielenterveystyön ja kehitysvammaistyön tekijät sekä tietysti mustasaarelaiset. Ehkä se on ollut minun juttuni, edellä mainittujen kanssa. Snellu ja muut yhteisen seurakuntatyön osa-alueet ovat toki tuttuja, sillä jokaisella alueella on ollut jotain yhteistä puuhaamista.

Viimeiset työvuoteni minulla oli suuri onni työskennellä uudistuvassa ja diakoniatyön olemuksen ytimessä olevassa erityisdiakoniassa.

Mutta nyt kahvilla käyneiden kuvagalleriaan.

Toivotan kaikille rauhallista loppuvuotta ja siunausta!

Pullakirkon pappi Pekka

pekka-laine-makinen-elakkeellelahto-pullakirkko-020

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Yhteenlaskettuna yli 1000-vuotta seurakunnallista työtä ja vaikuttamista yhtä aikaa Hermannin diakoniatalossa kahvilla

 1. Armas Merisalmi
  1.07 (2 tuntia sitten)

  -> daniel.rasanen
  Hei,

  Pohdittavaa: Mitä hierarkista eroa on tämän päivän evankelisluterilaisella tai roomalaiskatolisella hierarkialla verrattuna tämän päivän papiston ja maallikon suhteen?

  Martti Luther

  Saksalainen Martti Luther ( 1483 – 1546 ) käynnisti Eurooppaa syvällisesti muuttaneen uudistusten ketjun. Luther oli munkkina katolisessa augustinolaisluostarissa ja etsi ahdistuneena vastauksia elämän ja uskon kysymyksiin. Lutherille kirkastui ajatus; ihminen pelastuu ainoastaan Jumalan armon ansiosta.

  Syntyi reformaatio , jonka yksi tärkeimmistä taustavaikuttajista oli maailmankuvan avartuminen. Myöhäiskeskiajalla syntyi kansallisvaltiota korostava ajattelutapa, jonka mukaan valta oli kansan antamaa, ei jumalallista alkuperää.

  Kirkon suhde valtioon määriteltiin kahden regimentin eli hallintovallan opissa. Yhteiskunnassa vaikuttaa maallinen esivalta että kirkko, ja molemmilla on omat erityiset tehtävänsä.

  Uskonnollisissa yhteisöissä on erilaisia rooleja, joita ohjaavat säännöt ja totutut käytänteet. Roolit muodostavat hierarkian, jossa korkeimpana on uskonnollinen johtaja ja alimpana maallikko. Korkeaa asemaa ilmentävät erilaiset statussymbolit, kuten vaatetus ja arvokkaat esineet.

  Toisena esimerkkinä oppikirjan kuvastona esitän Paavi Papa Franciscon ja hänen Katolisen kirkon hierarkiansa. Aikoinaan ihmiset jaettiin kahteen luokkaan, maallikoihin ja papistoon. Maallikot kuuntelivat ja tottelivat ja olivat passiivisen vastaanottavaisia. Maallikot eivät olleet täysivaltaisia ja he olivat papiston johdon alaisia. Papisto sen sijaan oli vihkimyksensä perusteella kirkon luova ja toimiva osa. Hengellinen valta oli keskitetty piispalle. Hänellä oli sekä hengellinen johto, tuomiovalta että rajoittamaton taloudellinen hallintaoikeus kirkkoihin ja kaikkeen niiden omaisuuteen. Piispa asetti papit virkaansa ja häneltä he saivat valtuutensa suorittaa pyhiä toimituksia. Ylimpänä hengellisessä hierarkiassa oli paavi, josta kaikki kirkollinen valta ja valtuudet viime kädessä olivat lähtöisin. Näinhän Roomalaiskatolinen kirkko toimii tänä päivänäkin.

  Tykkää

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s