Opiskelijana erityisdiakoniassa

Opintoni ovat nyt  loppusuoralla ja valmistun muuntokoulutuksesta  jouluksi     sairaanhoitaja (AMK)- diakonissaksi. Koen itseni etuoikeutetuksi,  kun sain tehdä harjoitteluni Helsingissä Hermannin Diakoniatalossa. Asun Satakunnassa ja vaikka Helsinki onkin minulle aika tuttu; nyt näkökulma on ollut täysin erilainen. Asunnottomuus sekä asumisen kalleudesta seuraavat ongelmat ovat suuri eriarvoisuuten johtava tekijä pääkaupunkiseudulla. Ja tämän ennustetaan entisestään pahenevan seuraavien vuosien kuluessa.

Erityisdiakonian asuttamistoiminnassa on kahdessa talossa erikokoisia tukiasuntoja. Asukkaita varten molemmissa taloissa työskentelee asukasohjaaja. Taloissa edellytetään päihteettömyyttä ja siihen tuetaan. Asuttomuuteen johtaneita syitä selvitellään ja talouteen liittyvissä asioissa autetaan myös. Tavoitteena itsenäinen asuminen vapailla markkinoilla.

Ohjaajani Virpi on päihde- ja kriminaalityön diakoniatyöntekijä. Hänen mukanaan olen päässyt tutustumaan vankilatyöhön. Vierailut Hämeenlinnassa sekä Vanajassa ovat olleet erittäin vaikuttavia. Virpi, Sirpa ja Eeva ovat kaikki kokeneita ammattilaisia. He saavat naiset rauhoittumaan ja keskittymään. Hienoja korvakoruja on valmistunut ja tulevaisuutta ilman päihteitä on suunniteltu. Itseeni on tehnyt suuren vaikutuksen näiden naisten keskinäinen yhteishenki. He pitävät toistensa puolia ja tukevat toinen toistaan. Naiset myös odottavat ja arvostavat kovasti diakoniatyöntekijöiden vierailuja. “Että olette Helsingistä asti tulleet mua tapaamaan” – olen saanut kuulla moneen kertaan. On tullut huomattua, kuinka tärkeätä tämä etsivä työmuoto on. Kun vapaus koittaa, on halutessa  mahdollisuus löytää mielekästä vapaaehtoistyötä Hermannista. Tutun ihmisen kanssa on turvallista alkaa arki uudelleen.

Hermannissa on toimintaa viikon kaikkina muina päivinä paitsi lauantaina. Tähän yhteisöllisyyteen ovat  kaikki tervetulleita. Monipuolinen lounas tarjoillaan  kahtena päivänä viikossa. Päivätupa on kolmena aamupäivänä, ja tällöin paikalla on aina diakoniatyöntekijä. Hänellä on aikaa aitoon kohtaamiseen ja tarvittaessa autetaan asioiden hoidossa. Jokainen on yhtä arvokas ja kaikkia kohdellaan tasavertaisina Jumalan luomina. Terveydenedistämisen näkökulma näkyy myös siinä, että Hermannissa on asiakkaille tarkoitettu ilmainen kuntosali. Laitteiden käyttöön saa opastusta ja joillekin säännöllinen liikunta auttaa arjen hallintaan. Peseytymismahdollisuus on ja pyykit voi Hermannissa myös pestä.

Yksinäisyys on suuri ongelma ja erityisesti huono-osaiset jäävät helposti syrjään. Hermannissa on mahdollisuus päästä toimimaan vapaaehtoistyössä ja löytää päiviin hyödyllistä tekemistä. Osallisuus lisää hyvinvointia ja toimii syrjäytymistä vastaan. Avoin  ja hyväksyvä ilmapiiri tekee mukaantulon  helpommaksi, Hermanni on kirjaimellisesti  matalan kynnyksen paikka.

20151029_102829

Hermannin viikko alkaa sunnuntaisin klo 10 Pullakirkolla. Viime sunnuntainakin noin 50 ihmistä kokoontui Sanaa kuulemaan. Pyhä oli Uskonpuhdistuksen muistoksi ja tekstit liittyivät sen keskeisiin sisältöihin. “ Jumala ei unohda kansaansa, vaan antaa kirkolle uudistumisen aikoja ja niitä ihmisiä, jotka auttavat meitä palaamaan kristillisen uskomme perusteisiin, Raamattuun ja sen julistamaan uskonvanhurskauteen.” On melkein liikuttavaa huomata, kuinka uskollisia osa kävijöistä on. Pullakirkolla on suuri merkitys heidän elämässään. Sanajumalanpalveluksen jälkeen kaikki ovat tervetulleita kahville ja pullalle. Virpin saarna puhutteli ja muutama tuli häntä kädestä pitäen kiittämään. Minuun tekee jälleen kerran suuren vaikutuksen nämä kovaa elämää kokeneet – he ovat hiljaisia ja tyytyvät tähän; he eivät jaksa metelöidä.

Uskomalla tulemme osallisiksi Jumalan armosta ja armo virtaa aina alaspäin.

Hermannin diakoniatalon kirkkopyhä 18.10.2015 014

Kati Ovaska

sairaanhoitaja- diakonissa- opiskelija

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s