Jeesus, maailman valo

”Jeesus puhui taas kansalle ja sanoi:’ Minä olen maailman valo.

Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.’ ”

Joh. 8:12

Valo valaisee tietämme. Jeesus on avannut rukousyhteyden Jumalan luokse. Valon määrä lisääntyy, huomaamme sen päivä päivältä. Ihmiskunnan mittakaavassa valo tuli maailmaan Jeesuksessa. Ennen ihminen oli tuomittu elämään pimeydessä, tekemään vääryyden tekoja, toivoen etteivät ne tulisi ilmi. Jeesus tuli tuomaan valon, jotta me pääsisimme valoon. Rukouksessa me saamme viisautta, kun olemme vaikean ratkaisun edessä. Rukouksessa me saamme viisautta, kun olemme neuvottomat, rohkaisua kun meitä ahdistaa. Valo valaisee tietämme Jumalan Sanan Raamatun kautta. Se on meidän askeltemme lamppu. Raamattua tutkistelemalla löydämme Jumalan tahdon, Raamatun lehdillä olevat kertomukset lohduttavat ja rohkaisevat, antavat voimaa vaikeuksien keskellä.

”Sinä, Juudan Betlehem

 et ole suinkaan vähäisin heimosi valtiaista,

sillä sinusta lähtee hallitsija,

joka on kaitseva kansaani Israelia.”

Matt. 2:6; viitteet Miika 5:1; 2. Sam. 5:2; Hes. 34:23

Loppiainen on kristillinen juhlapäivä, joka päättää joulun pyhäpäivät. Sitä nimitetään myös Jumalan ilmestymisen juhlaksi, ja se on todennäköisesti joulua vanhempi juhla. Loppiaista vietetään 6. tammikuuta ja se on yleinen vapaapäivä Suomessa. Loppiaisen evankeliumi kertoo idän tietäjistä, jotka tulivat osoittamaan kunnioitustaan juuri syntyneelle juutalaisten kuninkaalle. Tietäjät olivat vieraiden kansojen edustajia. Tämä osoittaa, että Kristus on valo kaikille maailman kansoille. Loppiainen muistuttaa kirkon lähetystehtävästä. Sen viesti on, että joulun sanoma kuuluu kaikille.

Loppiaisen nimi tarkoittaa monessa kielessä kolmen kuninkaan päivää. Saksaksi se on Dreikönigstag (kolmen kuninkaan päivä), espanjaksi Reyes (kuninkaat) ja norjaksi ja tanskaksi helligtrekongersdag (kolmen pyhän kuninkaan päivä). Alun perin se on tullut koinee-kreikan sanasta epiphaneia, joka tarkoittaa Herran ilmestymistä. Kristillisen kirkon virallinen nimi loppiaiselle on Epiphania Domini, Herran ilmestymisen juhla.

Kolmen tietäjän (nimeltään Kaspar, Melchior ja Balthasar) patsastriptyykki Hermannin kirkkosalissa.

Hermannin Diakoniatalo Varustamo on poikkeuksellisesti kiinni loppiaisen ja sitä seuraavan perjantain 6.-7.1.2022.  

Siunattua alkavaa vuotta toivottaa Hermannin toimistoharjoittelija Martta!

Lähteet:

Materiaaleja Uudenkaupungin seurakunnan nettisivuilta

Torstai 6.1.2022 – Loppiainen (Epifania) – Kirkkovuosikalenteri

Kielten ihmeellinen maailma: Uutta vuotta ja loppiaista (kirlah-kielet.blogspot.com)

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s