Ruokajono tanssii

Diakoniatyön organisoima ja vapaaehtoisten toteuttama hävikkiruuan jakotilanne houkuttelee kirkkoon suuren määrän ihmisiä, joilla ei ole aiempaa kontaktia seurakuntaan. Työntekijän keskeiseksi tehtäväksi nähdään yhä enemmän mahdollistaminen. Tulevaisuudessa meidän pitäisi kannustaa yhteisöä, ruokajonossa olevia ihmisiä, vapaaehtoisia ja työntekijöitä, vahvistamaan toinen toisiamme.

Hermannin diakoniatalon Varustamon ruokajonossa käy tiistaisin ja torstaisin 120-180 henkilöä. Ruuan jakaminen aloitetaan klo 14, mutta ihmiset seisovat odottamassa paikallaan jopa useita tunteja. Osa ihmisistä on sosiaalisia ja liikkuvat toistensa luokse juttelemaan. Suurin osa kököttää paikallaan. Koronan aikana olen ollut jonossa kohtaamassa ihmisiä, voisi sanoa kohtaamassa koko maailman – eri ikäisiä, maalaisia naisia ja miehiä. Hämeentie on todella kylmä tuulitunneli ympäri vuoden, mutta erityisen kylmää siellä on talvella.

kuva: Virpi Heinonen

Idea, voisiko liikunnallinen tanssikokemus paikassa, jossa ihminen saattaa tuntea häpeää, vaikuttaa positiivisesti? Toiminnallinen oppiminen saattaa aluksi näyttää joistakuista ajanhukalta.

Suunnitelmana on liikuttaa jonon ihmisiä ja tuoda iloa, valoa, toivoa heidän arkeen ja elämään. Projektiin pyydetään mukaan vapaaehtoisia ja tulevaisuudessa jopa ruokajonon asiakkaita ohjaamaan liikettä ja tanssia. Tästä voisi syntyä tapa eri päiville liikkua ja liikuttaa jonossa olevia. Samalla kun liikut saattaa ihminen löytää liikkumisen ilon, hymyn huulille. Liikkuminen lisää hyvää itsetuntoa, iloa, aktivoi aivojen takaosaa, jolloin endorfiinit leviävät ja hyvänolontunne kasvaa. Talvi on tulossa ja on kylmää seisoa ja odottaa vuoroaan. Liikkuminen tuo myös liikettä niveliin ja lämpöä koko kehoon.

Kokeilu torstaina 4.11.2021

Ruokajakelu alkaa klo 14 ja me menimme jonoon liikuttamaan ihmisiä klo 13.15. Pyysin mukaan vapaaehtoisia liikunnallisia ihmisiä. Meininki oli hyvä. Musiikki tuli kaiuttimesta, YouTubesta. Musiikki toimi ja saimme ihmisiä hyvin mukaan. Liikutimme noin 30 henkilöä kerrallaan, joille musiikki kuului. Pidimme ”shown” noin kuusi kertaa. Monet liikkuivat, monet ainakin hymyilivät ja ottivat kuvia. Parhaiten kuitenkin toimi Frööbelinpalikat jumppalaulu, Jos sull lysti on sekä tanssittavat Paula Koivuniemen laulut, Salsa ja Mamba five.

Mitä opin: Seuraavaksi pitää tehdä soittolista, ettei YouTuben mainokset tule väliin. Musiikki voi vaihdella ajankohdan mukaan esim. joululaulut. Vapaaehtoiset voisivat jatkossa olla ohjaamassa liikkumista jonossa.

Kun esittelin projektia Liikunta-agenteille monet epäilivät asiakkaiden kokevan, että teen heistä pilaa ja aliarvioin heitä. Sellainen ei tullut edes mieleeni. Olen ollut yli vuoden ajan torstaisin ruokajonossa kohtaamassa ihmisiä. Ihmiset tietävät minut ja erityisesti ne, jotka tunnen hyvin lähtevät heti mukaan liikkumaan. Vapaaehtoisten kanssa hyvä meininki tarttuu ruokajonon ihmisiin ja kaikilla on hauskaa. Musiikkia kannattaa soittaa kaiuttimesta aika lujaa, kun ollaan ulkona. Liikkeet on hyvä olla sellaisia, että jonottajilla paikka säilyy. Jos olet ollut mukana liikkumassa, otan palautetta kiitollisena vastaan ulla.lumijarvi@evl.fi

Liikutaan myös ensi vuonna.

Toivon sinulle ja läheisillesi Joulun iloa ja rauhaa sekä armorikkaita päiviä uuteen vuoteen 2022.

En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan; mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan! Se joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo! Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle maan!

(Sanat: Z. Topelius)

Ulla Lumijärvi

Varustamopappi ja liikunta-agentti

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Ruokajono tanssii

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s