Näkökulmia

Osa ihmisistä kaipaa rauhaa ja tasapainoa. Jotkut kokevat rauhaa ja harmoniaa luonnossa olemisessa, metsässä kävelyissä, vesillä liikkuessa kalassa, rantasaunan lauteilla, luonnon elämää- ja ääniä kokemalla ja voi kokea olevansa itse osa tätä luontoa. Luonnossa on omat lainalaisuutensa jotka määräävät sen toimintaa. Toistuvat luonnon ilmiöt vuodenaikojen mukaan, ilmastonmuutokset, joihin ihmisen toiminta vaikuttaa osaltaan taustalla. Osan ilmiöistä ja muutoksista luonto tuottaa itse, esimerkiksi tulivuorenpurkaukset.

Usko on joillekin tasapainoa tuottava asia. Eräs ajattelija kuvaili suhdettaan uskoon ja Jumalaan; usko ilmenee vain suhteessa kirkkoon, ilman kirkkoa ei ole todellista uskoa, ne liittyvät toisiinsa. Ei voi vain istua yksin ja lukea raamattua ja uskoa. Yhteisö, jossa toistuvat rituaalit olivat tärkeitä; rukoukset, tekstit, tutut laulut ja musiikki, joka toistuu samalla tavalla kerrasta toiseen, on jotain joka pysyy; seurakunta/kirkko. Selittelemättömyys ja mystisyys ovat osa uskoa, oikeassa olemisesta ei ole perimmiltään kysymys.

Eräs terapeutti kysyi umpikujaan ajautuneelta mieheltä; kerro mitä tekisit, jos saisit päättää mitä asioita haluaisit tällä hetkellä tehdä ja olevan toisin. Mies kertoi kolme asiaa, jotka ahdistivat häntä ja hän haluaisi niiden olevan toisin. Terapeutti sanoi; lähde toteuttamaan näitä asioita, joita kerroit. Mies hämmästyi ja rohkaistui neuvosta ja lähti kulkemaan tuon neuvon mukaan. Ajan kuluessa hän löysi myös ratkaisun häntä ahdistaneisiin ongelmiin. Tule siksi mitä olet. Ratkaisevaa oli näkökulman muutos, joka johti hänet tekemään oikeita asioita ja kulkemaan oikeaan suuntaan. Ikään kuin virrassa, joka vie häntä vastustamattomasti eteenpäin, ihmisen osa on ainoastaan harata vastaan, aktiivisesti passiivinen.

Vaikka ihminen on pohjimmiltaan itsekäs olento ja elää kuin Jumalaa ei olisi, pitää silti pyrkiä hyvään. Kaikki se hyvä, mitä tehdään hädänalaisten auttamiseksi pitää tehdä, oli motiivi mikä tahansa. Jos olemme kiinni viinipuussa, silloin puu tuottaa satoa, hyvää satoa!

Pekka Tähtinen

Projektipäällikkö, Rari-koordinaattori,

Paavalin seurakunta, Hermannin diakoniatalon varustamo

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Näkökulmia

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s