Poikkeusvuodesta tuntemattomaan

Odotetusti saimme tiedon, että rajoitustoimia jatketaan helmikuun loppuun saakka koronapandemian leviämisvaiheessa.  Meidän tulee varautua myös siihen, että rajoituksia joudutaan vielä kiristämään.  Kirkko on toiminut ja toimii vastuullisesti korona-aikana noudattaen terveyssuosituksia ja antanut työvoimaansa mm. tartuntatautien jäljitykseen. Helsingin seurakuntayhtymässä on voimassa etätyösuositus pääsiäiseen saakka, kokoontumisrajoituksia noudatetaan jne.

Hermannin Diakoniatalon Varustamolla kuten monessa muussakin apua ja tukea tarjoavassa paikassa kipuilemme: miten parhaalla mahdollisella tavalla voimme palvella helsinkiläisiä ja samalla toimia kaikkien kannalta turvallisesti. Ratkaisumme on toistaiseksi se, että palvelemme asiakkaita arkisin 9.00-13.00 yksi kerrallaan ihan livenä, mutta myös puhelimitse.  Ruokailu, suihkussa käynti, pyykinpeseminen tai lepääminen ei vain onnistu etäavun keinoin. Keskustelukaan ei onnistu puhelimitse, jos ei omista puhelinta tai puheaikaa ei ole. 

Viime vuoden poikkeuksellisuus näkyi tilastoissamme: pullakirkoissa kävijöiden määrä laski lähes kolmannekseen, Cafe Hermannissa puoleen ja raamattupiirissä reiluun kolmannekseen edellisvuodesta.  Elintarvikeliikkeistä saamaamme lahjoitusruokaa sen sijaan jaoimme yli seitsemän kertaa enemmän kuin vuonna 2019. Säästä ja vuodenajasta riippumatta hyötyruokaa haki yli 30 000 eri ikäistä ihmistä. Monet hakijoista olivat Hermannin työntekijöille uusia. Ruokakassien jakamisen on mahdollistanut uskollisten vapaaehtoisten joukko. Lomautusten ja irtisanomisten myötä uusia vapaaehtoisia tuli nimenomaan hyötyruokajakoon. Vapaaehtoisten ja lahjoitusten määrä kasvoi.

Vaikka pandemia vaikutti ryhmätoimintaan ja keskeytti mm. vankien tapaamisen vankiloissa, yksilökohtaamisien määrää jopa hieman kasvoi. Tukiasuntohakijoiden määrää pysyi samana.  Loppuvuodesta hakijoissa oli jo heitä, jotka olivat menettäneet asuntonsa pandemiasta johtuen.  Töiden loppumisen myötä talousvaikeudet ovat johtaneet asunnon menetykseen.

Mitä alkanut vuosi tuo tullessaan?  Kuinka monet yritykset hakeutuvat konkurssiin tuoden x-määrän työttömiä? Millaisia seurauksia kaikella tällä tulee olemaan? Kuinka jaksamme noudattaa turvaohjeita pitäen samalla huolta henkisestä, sosiaalisista ja fyysistä tarpeistamme? Miten kirkkona huolehdimme siitä, että yksittäinen ihminen pääsee helposti keskustelemaan häntä askarruttavista asioista tai saamaan muuta konkreettista apua kuten ruokaa ja vaatteita? Tavoitteemme on parantaa tavoitettavuutta mm. ottamalla käyttöön sähköinen henkilöajanvaraus.  Talousvaikeuksissa oleville on luvassa aiempaa enemmän tukea mm. raha-asiainneuvonnan kautta. Mitä muuta meidän tulisi tehdä yhdessä? Kerro ja vaikuta, ota yhteyttä: varustamo-hermanni.helsinki@evl.fi.

Tarvitsemme toisiamme, tarvitsemme yhteistyökumppaneita!

Marita Nummelin

Toiminnanjohtaja

Hermannin Diakoniatalon Varustamo

Hermannin Diakoniatalon Varustamo (helsinginseurakunnat.fi)

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Poikkeusvuodesta tuntemattomaan

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s