Tule mukaan, Sinua tarvitaan!

Hermannin diakoniatalon ovet ovat auki ja eri ikäisiä ja – taustaisia ihmisiä alkaa tulla sisään. Kirkkosalin pöydät on yhdistetty niin, että paikan voi valita yhteisen, ison pöydän äärestä, kuitenkin turvallisen välimatkan päässä toisistaan.

Biljardipöydän luona pelaajat laittavat palloja aloituspaikoilleen ja kahvilan puolella keittiössä häärätään tarjoilujen parissa. On alkamassa keskiviikon kansainvälinen klubi- ilta.

Väkeä on saapunut jo kivasti paikalle ja vapaaehtoisten avulla tarjoilupöydälle on aseteltu hedelmiä, vihanneksia, pullaa, keksejä, kahvia ja teetä sekä virvoitusjuomia ja myös suolaisia suupaloja.

Afgaanimies ottaa kupin kahvia itselleen ja suomalaiselle ystävälleen ja he siirtyvät kahvilan pöytään juttelemaan. Heillä on paljon puhuttavaa, koska viime tapaamisesta on jo jonkin aikaa. Klubi- illat tarjoavat paikan, jossa voi jutella lämminhenkisessä tunnelmassa vaikeistakin asioista ja illan aikana tavata monia ystäviä sekä luoda uusia tuttavuuksia.

Ison pöydän ympärille on kertynyt runsaasti väkeä ja Uno- kortit on jaettu pelaajille. Pöydässä on vihreä seiska ja ensimmäinen pelaaja voi aloittaa pelin. Aloituskierros menee hyvin ja jokaiselta löytyy jokin kortti pöytään. Välillä kiertosuunta jo kääntyy ja toisella kierroksella pöytään lyödään pluskortteja, jolloin vieressä oleva pelaaja joutuu jättämään vuoron väliin ja nostamaan ylimääräiset kortit käteensä. Värejä ja numeroita sinkoilee pöydälle ja erikoiskorteilla luodaan jännitystä pelin kulkuun. Volyymi nousee ja pelaajat eivät meinaa pysyä penkeissään.

Tässä joukossa puhutaan monia kieliä, kuten arabiaa, persiaa, daria, ranskaa, somalin kieltä, kurdia, englantia, ruotsia ja hollantia, mutta tänään pyrimme puhumaan vain suomea. Se sujuukin kohtalaisen hyvin, vaikka sanoja välillä vielä etsiskellään ja tiukassa tilanteessa kieli vaihtuu lennosta.

Taustalla soi rauhallinen musiikki ja osa porukasta istuu kirkon takaosassa nojatuoleilla mietteissään ja seuraa, mitä kaikkea illassa tapahtuu ja olisiko tänään innostusta osallistua vai vain olla.

Illan aikana syntyy joitakin uusia tuttavuuksia ja välillä keskustellaan vakavistakin asioista.  Paikalla olevat työntekijät ovat diakoniatyön ammattilaisia ja heidän rinnalla kohtaamisissa on mukana iso joukko vapaaehtoisia eri ammattikunnista.  Heistä useat ovat olleet jo vuosien ajan tukemassa monin tavoin ulkomaalaistaustaisia Suomeen sopeutumisen koukeroissa ja auttaneet heitä selviytymään elämästä täällä silloin, kun asiat eivät ole sujuneet odotetulla tavalla.

Kansainväliset klubi- illat on tarkoitettu kaikille uskontoon ja taustaan katsomatta ja toiveena onkin, että niiden kautta löytyisi mukaan myös uusia maahanmuuttajataustaisia ja kantasuomalaisia vapaaehtoisia ja tukihenkilöitä.

Olet tervetullut mukaan!

https://www.facebook.com/events/540631886747439/

Maarit van Santen

Turvaverkko- projekti / Mosaiikki

050 – 3371 568, maarit.vansanten@evl.fi

Valokuvat: Markku Huhta

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s