Usko ja epäusko

Kirkkovuoden viikko teemana tällä viikolla on usko ja epäusko.

Raamatussa kerrotaan aiheeseen liittyen sokeasta miehestä, jonka sokeuden Jeesus paransi. Fariseukset eivät tunnustaneet  tätä, kuten eivät muitakaan Jeesuksen tekoja. Sokea mies uskoi Jeesukseen, ja tämän raamatun tarinan opetus onkin, että sokea uskoi, hän näki. Kun taas fariseukset eivät uskoneet, ja olivat täten sokeita.

Usko on siis näkemistä.

Mutta onko tämä mahdollista? Päivittäisessä elämässämme sanonta ”En usko, ennen kuin sen näen” toistuu, oli kyse mistä tahansa. Voimmeko kirjaimellisesti nähdä uskon, saati Jeesusta, tai Jumalaa?

Raamattu opettaa, että olemme jokainen Jumalan lähettämän Pyhän Hengen ilmentymiä, jonka olemme saaneet kasteessa. Tämän Pyhän Hengen tehtävänä, on synnyttää meissä usko. Kuten lasta, tai huonekasvia, Raamatun mukaan tulee tätä uskoa, Pyhää Henkeä, ravita muunmuassa rukouksen kautta. Näin se kasvaa, ja voimistuu meissä.

Elämämme on kuitenkin täynnä hetkiä, jopa päivittäin, jolloin uskoamme koetellaan, ja jolloin on vaikea sanoa, olemmeko sokeita, vai näemmekö. Joskus tuntuu että näkeminen on vaikeaa, oli miten kirkasta tahansa. Seuraava ei ole suoranaisesti raamatun opetus, vaan lähinnä oma ajatukseni: Se on ihan ok. Välillä tulee niitä hetkiä, välillä useamminkin, välillä tuntuu ettemme näe eteemme hyvin pitkään aikaan. Koen kuitenkin, oli se sitten konkreettinen hopeareuna, hyvä teko, mitä tahansa, monesti asioiden keskellä on olemassa pieni valopilkku, toivo paremmasta. Tai jos tämä hetki on hyvä näin, toivo sen pysyvyydestä. Aina ei tarvitse nähdä, pieni pilke pitää meidät monesti niin sanotulla oikealla tiellä, loppujen lopuksi.

Englantilaisen filosofin, kirjailija C.S. Lewisin sanonta kiteyttää tämän hyvin: ”En usko auringonnousuun siksi, että näen sen, vaan siksi, että sen valossa näen kaiken muun.”

Marko Lahtela

sosionomi-diakoni-opiskelija

shutterstock_112249904
kuva: https://www.shutterstock.com/

 

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s