Vuosi vaihtui!

Vuosi vaihtui ja on aika orientoitua ottamaan uuden alkavan vuoden tuomia haasteita vastaan. Kun katsoo taaksepäin, minkälaiset asiat leimasivat vuotta 2015?

Päällimmäisiä, jotka ylittivät uutiskynnyksen, tuntui yhdistävän ihmisten turvattomuus. Vuotta leimasivat uutiset yt-neuvotteluista ja ihmisten epävarmuudesta työpaikkojensa suhteen. Saman vuoden aikana hallitus halusi muuttaa työmarkkinajärjestelmän rakenteita, jotka työtätekevän silmissä heikentävät työntekijän oikeuksia.

Vuonna 2015 tilanteita tuli myös yllättäen ja asioita tapahtui, joita ei aina oltu huomattu ottaa huomioon. Loppuvuosi 2015 kärjistyi turvapaikanhakijoiden määrän voimakkaaseen kasvuun niin Euroopassa kuin Suomessa. Tapahtumaketju, joka tuntui räjähdysmäiseltä, ja joka pakotti tekemään asioita nopealla aikavälillä. Samaan aikaan muukalaisvihaa ruokkivat Ranskassa vuoden 2015 lopussa tapahtuneet terroriteot, jotka saivat ihmiset tuntemaan turvattomuutta ja epätoivoa.

Toisaalta vuonna 2015 tapahtui asioita, jotka lähtivät tilanteen yllättävyydestä. Vauhdilla kasvavaan ja suureen turvapaikanhakijoiden määrään tuli avuksi auttamishaluisia ihmisiä muukalaisvihan vastapainoksi. Ihmisiä, jotka halusivat tarjota apuaan yllättävän tilanteen tultua ajankohtaiseksi.

Viime vuoden taakse jättäen, uuden ja tuntemattoman kohtaamisessa on aina mahdollisuus yllättäville käänteille. Miten ottaa vuosi ja sen tuomat haasteet vastaan? Kysymyksiä, jotka vuoden vaihde saa taas näkyväksi katseen siirtyessä tulevaan. Se tieto on tosi, että aina on varaa yllätyksille.

Uuden vuoden ja sen mukanaan tuomien haasteiden kohtaamiselle on aina kuitenkin jotain pysyvää:

Psalmi 121:

Minä kohotan katseeni vuoria kohti.

Mistä saisin avun?

Minä saan avun Herralta,

häneltä, joka on luonut taivaan ja maan.

Herra ei anna sinun jalkasi horjua,

väsymättä hän varjelee.

Ei hän väsy, ei hän nuku,

hän on Israelin turva.

Hän on suojaava varjo, hän on vartijasi,

hän ei väisty viereltäsi.

Päivällä ei aurinko vahingoita sinua

eikä kuunvalo yöllä.

Herra varjelee sinut kaikelta pahalta,

hän suojelee koko elämäsi.

Herra varjelee kaikki sinun askeleesi,

sinun lähtösi ja tulosi nyt ja aina.

Silta ja portti

Toivorikasta vuotta 2016

Jukka Salkosalmi, asukasohjaaja

 

 

 

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s