Jos en kestä…

Tiedotusvälineet ovat täynnä järkyttäviä uutisia Vantaan tragediasta, jossa 12-vuotias poika ampui luokkatovereitaan. Pienet ja isommat koululaiset puolestaan katsovat You tubesta videoita tapahtuneesta. Miten voin lohduttaa lasta tai läheisiäni, kun en itsekään meinaa kestää tapahtunutta, edes kauempaa seurattuna? Suru on syvää. Tapahtunut tulevat iholle ja menevät suorastaan ihon alle. Itkettää ja ahdistaa ja surettaa. Miten selviän oman ahdistukseni kanssa?

Kirkon kuvapankki

Pään laittaminen kuvainnollisesti pensaaseen ei auta, kun tapahtumat pyörivät mielessä. Voi kuitenkin auttaa omaa itseä muutamalla keinolla. Ensinnäkin jos uutiset ahdistavat, voi rajoittaa sitä aikaa, minkä viettää uutisia lukemalla. Voi jopa lakata joksikin aikaa lukemasta tai kuuntelemasta uutisia ja siirtää tietoisesti ajatukset muihin asioihin, kun kipeät uutiset palaavat mieleen. Sekin voi auttaa, että alkaa puuhailemaan jotain, mistä pitää. Liikkeelle lähteminen ravistelee ja tuo uusia ajatuksia.

Jos on vaikeaa selvitä oman ahdistuksen kanssa, voi myös kokeilla tehdä tällaista harjoitusta: Vedä syvään henkeä ja sitten ajatuksissa hitaasti puhalla kaikki kipeät ajatukset ilmapalloon, solmi sitten ilmapallo ja päästä se lentämään pois. Tätä voi tehdä niin monta kertaa, kuin ahdistus alkaa hellittämään.

Nyt on hyväksi vahvistaa joka päivä omassa elämässään niitä hyviä asioita, jotka ovat olemassa ja joista pitää. Ihan pieniä asioita! Esimerkiksi keittää päiväkahvit ja katselee rauhassa ikkunasta, miten kevät tulee hissukseen. Hyvää tekee myös juoda kahvit ystävän kanssa! Yhdessä voi myös sopia, että jos puhutaan tapahtuneesta, niin sen vastapainoksi puhutaan myös jostain, mikä tuo hyvää mieltä ja toivoa. Ei siis jäädä vain vellomaan kurjissa uutisissa.

On viisasta turvata läheisiinsä tai hakeutua toisten ihmisten seuraan. Ja jos kaikki käy sietämättömän raskaaksi, kannattaa hakea keskusteluapua itselle terveydenhuollosta tai muista auttavista tahoista.

Maailman myllerryksen keskellä saa muistaa, että Jumala luo yhä uutta ja antaa kasvun uusille hyville asioille. Jokainen uusi hengen vetommekin on häneltä saatua lahjaa. Aurinko nousee ja laskee yhä. Ja rukouksessa voi huokailla Jumalalle, että auta ja armahda.

Jumalan valo johtakoon meitä.

Jumalan voima kantakoon meitä.

Jumalan ilo parantakoon meidät.

Jumalan armo hoitakoon meitä.

Rakkauden Jumala siunatkoon meitä.

t. Satu-pappi

puh. 050 4018 118

Rukous kirjasta Jumalan oma maailmaa varten, kristittynä elämisestä, Kati Pirttimaa, kirjapaja.

Pixapay/ Salyasin

6 kommenttia artikkeliin ”Jos en kestä…

Jätä kommentti