Etsitkö kutsumustasi?

Olen viime aikoina pohtinut kutsumusta. Usein kutsumus ymmärretään elämäntehtäväksi, palavaksi tai jopa hartaaksi haluksi johonkin tehtävään tai ammattiin. Ihmisillä on hyvin erilaisia kokemuksia kutsumuksesta. Miten sinä ymmärrät kutsumuksen? Tunnetko sinä kutsumusta?

On ihmisiä, joille kutsumus on hengellinen kokemus – Jumalan kutsu. Toisille kutsumus on pikemminkin sisäinen tarve edistää tärkeäksi koettua asiaa. Kuitenkin sanassa kuulostaa olevan jotakin vakaumuksellista. Joku, joka en ole minä, kutsuu, ja minä haluan vastata kyllä.

Kutsumus ei tarkoita sitä, että kutsumustaan toteuttava henkilö tekisi vain ja ainoastaan sitä, mistä hän nauttii. Kutsumus voi toisinaan olla sitä, että joutuu toimimaan omalla epämukavuusalueellaan. Kutsumus ei myöskään tarkoita sitä, että työtä olisi tehtävä ”hinnalla millä hyvänsä”. Kutsumustaan toteuttava tai kutsumusammatissaan oleva ihminen tarvitsee myös lepoa ja rauhaa.

gratisography-free-spirt
kuva: Gratisography

Opiskelen diakoniatyöntekijäksi. Kerran eräällä luennolla opettaja sanoi, että tärkeä kutsumus on nähdä jokaisessa ihmisessä kauneus. Pysähdyin miettimään, mitä tämä kutsumus tarkoittaa. Mitä tarkoittaa se, että kristittyinä minun ja meidän olisi tärkeää nähdä kauneus ihmisessä silloinkin, kun kukaan muu ei sitä näe.

Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan jokainen ihminen on luotuna Jumalan kuva, ja tähän perustuu jokaisen ihmisen ehdoton arvokkuus ja ainutlaatuisuus. Jumalan luomistyönä kaikkien ihmisten elämä on saman arvoinen.

Ajatus kuulostaa itsestään selvältä, mutta itse asiassa se on radikaali ja se haastaa meidät jatkuvasti. Näenkö todella kauneuden jokaisessa kohtaamassani ihmisessä? Näenkö kauneuden raakoja rikoksia tehneessä ihmisessä yhtä helposti kuin ihmisessä, joka käyttää kaiken aikansa toisten palvelemiseen? Näenkö kauneuden ihmisessä, joka käyttää saamaansa valtaa toisten alistamiseen? Entä hänessä, joka heittää jokaisen mahdollisuutensa pois ja käpertyy itsesäälin hautavajoamaan?

Jumalan kuvana ihminen on ainutlaatuinen, ainutkertainen ja täydellinen – kaunis.

Jos sinulla on jo kutsumus, niin saat tästä toisen. Ja jos sinulla ei ole kutsumusta, saat tämän ikiomaksesi. Ole hyvä: Olet kutsuttu näkemään kauneus jokaisessa ihmisessä.

Se on arvokas kutsumus.

 

Eija Keinänen

Sosionomi-diakoni -opiskelija

Harjoittelija Hermannin diakoniatalolla

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Etsitkö kutsumustasi?

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s